TRZCINA CUKROWA
Skład chemiczny trzciny cukrowej to 17% sacharozy, 42% celulozy, 25% hemicelulozy i 20% ligniny,
ilość zawartego w niej białka jest niska, ponieważ maksymalna zawartość wynosi 1,4%. Trzcina cukrowa zawiera też śladowe ilości minerałów – wapń, fosfor, żelazo;
oraz witamin - witaminę C i witaminy z grupy B.
Lignina (należy do grupy cukrów) to składnik drewna, który w naturze występuje pod postacią czarnej, nieprzyjemnie pachnącej cieczy. Wykorzystywana jest w celach medycznych i higienicznych. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom chłonnym jest używana jako materiał opatrunkowy, do miejscowej dezynfekcji skóry przed zabiegami i iniekcjami. Służy do odsączania różnego rodzaju wydzielin
Hemiceluloza (należy do grupy cukrów) - niejednorodna grupa polisacharydów występujących, obok celulozy i ligniny, w zdrewniałych tkankach roślin. Są one jednym z głównych składników ściany komórkowej roślin, mogą stanowić ok. 20% suchej masy ściany pierwotnej oraz ok. 30% suchej masy ściany wtórnej. Powoduje zmniejszenie dostępności związków mineralnych poprzez jego wydalanie z organizmu.
Spożywanie sacharozy powoduje szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, co skutkuje „zastrzykiem energii”. Energia jednak szybko spada, a to z kolei wiąże się z pogorszeniem procesów myślowych i koncentracji. U zwierząt bywa uzależniająca oraz powoduje problemy z zębami, cukrzycę i otyłość. Są to puste kalorie. Dlatego też trzcina cukrowa NIE jest wskazana dla gryzoni i królików.