ANALIZA listy żywienia królików i gryzoni

 



ANALIZA LISTY ŻYWIENIA KRÓLIKÓW I GRYZONI

wpis bedzie stale uzupełniany


 * Podawać rzadko w drobnych ilościach na tzw. "spróbowanie" lub całkowicie pominąć

** Szkodliwe, nie podawać.

..................................................................................................................................................

Wielokrotnie spotkałam się z mitem jakoby gryzonie i króliki nie mogły jeść czereśni czy innych owoców jednopestkowych ponieważ rzekomo są dla nich trujące. Jednak NIE jest to prawda. Substancje szkodliwe zawarte są w gałęziach, liściach i pestkach tych drzew, a nie w samym owocu. Przeczytałam całą masę polskich i zagranicznych wpisów na ten temat, radziłam się najlepszych weterynarzy specjalizujących się w leczeniu gryzoni i królików, osobiście również swoim szczurom podaję od czasu do czasu czereśnie, śliwkę czy brzoskwinie bez negatywnych skutków -  zatem mam pewność, że te owoce są bezpieczne.

" Wiele nieporozumień budzi kwestia "owoców jednopestkowych". Problem powstał z uproszczenia i przekazywania dalej uproszczonej wersji, trochę na zasadzie głuchego telefonu".

 treść cytatu pochodzi z  https://m.facebook.com/wszystkoopapugach/photos/a.433008316871026/1735656329939545/?type=3

owoce jednopestkowe można dawać BEZ pestek. Ale tylko owoce. Pestki, liście, kiełki i kora zawierają glikozydy cyjanogenne, które są toksyczne dla ludzi i zwierząt (nie przedostają się do owocu - gdyby tak było to ludzie także nie mogli by spożywać tych owoców). Ponadto niektóre drzewa owocowe mają gumozę, substancję podobną do żywicy drzew iglastych. Najczęściej i w największych ilościach, występuje właśnie w drzewach owoców jednopestkowych. Same glikozydy cyjanogenne nie są trujące, dopiero cyjanowodór (kwas pruski) jest, a do tego aby się wytworzył z glikozydów potrzeba trochę czasu. 

  • link do wpisu potwierdzającego, ze owoc czereśni nie zawiera glikozydów cyjanogennych

www.koppert.pl/uprawy/owoce/czeresnia/

  • jeden z wielu linków do artykułu w języku angielskim potwierdzający bezpieczeństwo podawania czereśni gryzoniom

www.hamstercare.org/can-hamsters-eat-cherries/

...........................................................................................................................................

ARBUZ  

Mogą go spożywać myszy, myszoskoczki, szczury, chomiki, świnki morskie (kawie domowe), króliki

Indeks Glikemiczny arbuza wynosi 72 (IG ≥ 70) czyli jest wysoki, jednak ładunek glikemiczny spożycia 100 g arbuza jest niski – ok. 6 (ŁG ≤ 10), co oznacza, że spożycie niewielkiej ilości arbuza od czasu do czasu nie jest wysoce szkodliwe dla zwierząt podatnych na cukrzycę. Arbuz składa się głównie z wody – ok. 92 proc. W jednej szklance arbuza (ok. 154 g) znajduje się tylko 46 kalorii, więc jest owocem niskokalorycznym jednak ze względu na dużą soczystość nie należy przesadzać z jego ilością gdyż może spowodować biegunkę - wyjątkiem są upalne letnie dni, kiedy to należy zadbać o dobre nawodnienie zwierzaka. Miąższ zawiera: węglowodany - 11,6 g, w tym 9,6 g cukru, błonnik – 0,6 g, wapń – 10,8 mg, fosfor - 16,9 mg,       magnez - 15,4 mg, potas – 172 mg, witamina C – 12,5 mg. W arbuzie znajduje się również witamina A, foliany, cholina, beta-karoten, luteina, likopen oraz witaminy z grupy B, takie jak tiamina, niacyna i ryboflawina. Ponadto, arbuz składa się z takich minerałów jak cynk, mangan, selen , fluor oraz wielu przeciwutleniaczy.

Pestki arbuza nie są szkodliwe. Jednak warto je usunąć ze świeżego owocu i ew. podawać wysuszone gdyż te będące bezpośrednio w owocu są śliskie co może spowodować przypadkowe zadławienie się. Są dosyć kaloryczne, gdyż 100g suszonych nasion dostarcza 557 kcal. Bogate są w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz w znaczące ilości minerałów takich jak: fosfor, magnez, mangan i cynk, a także potas i wapń. 

AMARANTUS

myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury

Skrobia zawarta w amarantusie jest bardzo łatwostrawna (jest lżejsza od popularnej skrobi kukurydzianej) i jednocześnie zawiera on kwasy tłuszczowe, które obniżają IG. Dzięki temu dostarczana energia uwalnia się wolniej, a poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie - indeks glikemiczny wynosi 35. Natomiast amarantus ekspandowany ma znacznie wyższy IG bo 70 więc w takiej postaci powinien być omijany przez cukrzyków. Zawartość białka w amarantusie jest wyższa niż w pszenicy, jęczmieniu czy życie. Dodatkowo, nie zawierają glutenu, jest to także doskonałe źródło wapnia, magnezu oraz witamin z grupy B. 

Amarantus jest także bogatym źródłem wartości odżywczych, minerałów i aminokwasów - takich jak:

  • Ryboflawina - czyli witaminy B2 (10% zapotrzebowania dziennego) - niezbędnej do prawidłowego widzenia, wspomagającej pracę błon śluzowych oraz pozytywnie wpływającej na układ krwionośny. 
  • Witaminy B6 (42% zapotrzebowania dziennego) - wspomagającej proces przyswajania minerałów - w tym magnezu. Dodatkowo reguluje pracę układu nerwowego i pozytywnie wpływa na nastrój. 
  • Niacyna- czyli witaminę PP (7% zapotrzebowania dziennego) - niezbędnej do prawidłowej pracy mózgu oraz biorącej udział w syntezie hormonów płciowych. 
  • Żelazo (75% dziennego zapotrzebowania) - które dostarcza tlenu do narządów oraz mięśni.
  • Magnez (77% zapotrzebowania dziennego) - który jest katalizatorem przemian białkowych i wpływa na przewodnictwo nerwowe. 
  • Arginina (14g w ziarnie) - ta reguluje pracę serca, przywraca mu prawidłowy rytm i pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi. 
  • Glicyna (14.4g w ziarnie) - wspomagającej absorbowanie wapnia, poprawiającej pracę układu nerwowego i mózgu.
  • Seryna (9g w ziarnie) - ta uczestniczy w syntezie białek oraz tłuszczów i również poprawia pracę układu nerwowego. 

Wartość energetyczna w 100g

  • 1692 kJ/ 401 kcal
  • Tłuszcz - 6,5 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,5 g
  • Węglowodany - 66 g
  • w tym cukry - 1,7 g
  • Białko - 15 g

ARONIA czarna 

dla myszy, myszoskoczków, chomików, szczurów, kawii domowych, królików.

Spożywanie aronii przez osoby chorujące na cukrzycę obniża indeks glikemiczny innych produktów. Owoce aronii mają niski indeks glikemiczny (IG 25), bogate są w błonnik (5,5 g w 100 g owoców), a także zawierają witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B jak również w kwas foliowy, żelazo, potas i mangan, cynk, sód, wapń. Aronia zawiera również Flawonoidy, Antocyjaniny, Polifenole, Kwasy fenolowe i  Katechiny.

Polifenole zawarte w aronii chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i apoptozą prowadzącą do kancerogenezy, ponadto hamują cykl życiowy nieprawidłowych komórek nowotworowych. W badaniach potwierdzono hamowanie przez ekstrakty i sok z owoców aronii komórek raka jelita grubego, aronia wykazuje również działanie przeciwwrzodowe i ochraniające błonę śluzową przewodu pokarmowego, które zostało potwierdzone badaniami na zwierzętach. Potwierdzony został także ochronny i stymulujący wpływ związków polifenolowych aronii na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz obniżającego stężenie cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że antocyjany z aronii mają korzystny wpływ na wzrok, widzenie zmierzchowe i rejestrację obrazów. Poza tym flawonoidy zawarte w owocach aronii przez interakcje z kolagenem poprawiały elastyczność ścian naczyń włosowatych w obrębie gałki ocznej.

Jadalne są owoce. Gałązki uznawane są za szkodliwe. Co do liści i korzeni nie mamy szczegółowych informacji dlatego nie zaleca się ich podawać.

AGREST owoc

dla myszy, myszoskoczków, chomików, szczurów, kawii domowych, królików.

Agrest (IG 15) obfituje w witaminę C, zawiera także witaminy z grupy B, prowitaminę A, żelazo, fosfor, magnez, miedź, potas, kwasy organiczne (kwas jabłkowy i cytrynowy), dużo kwasu foliowego, taniny, flawonoidy. Dojrzałe owoce agrestu wykazują działanie przeciwnowotworowe. Ciemne owoce agrestu mają dużo witaminy E i pektyn, przyczyniających się do usunięcia soli metali ciężkich z organizmu. Jest niskokaloryczny. Potas zmniejsza ciśnienie krwi. Natomiast rutyna uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Agrest wykazuje działanie obniżające cholesterol. 

Wartość odżywcza Zawartość (na 100 gramów)

  • Kaloria 45 kcal
  • Białka 0.7 g
  • tłuszcze 0.2 g
  • węglowodany 9.1 gr
  • woda 84.7 g
  • Włókno 3.4 g
  • Kwasy organiczne 1.3 g

Minerały Zawartość w 100 gramach

  • Potas 260 mg 10%
  • Wapń 22 mg 2%
  • Magnez 9 mg 2%
  • Fosfor 28 mg 3%
  • Sód 23 mg 2%
  • Żelazo 0.8 mg 6%


ANANAS 

mogą go spożywać myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki

IG 59-66.  Jest lekkostrawny. 

Wartość odżywcza na 100 g: 

  • Wartość energetyczna to 235 kJ oraz 55 kcal. 
  • Woda to 85,5 g zawartości owocu.
  •  Białko 0,4 g, 
  • tłuszcze 0,2 g 
  • kwas palmitynowy 0,01 g 
  •  kwas stearynowy 0,02 g 
  • kwas oleinowy; 0,04 g 
  • kwas linolenowy 0,04
  • kwas α-linolenowy 0,03 g 

Składniki mineralne na 100 g: 

  • sód - 1 mg
  •  potas - 22 mg
  •  wapń - 17 mg
  •  fosfor - 12 mg
  •  magnez - 15 mg
  •  żelazo - 0,3 mg
  •  cynk - 0,24 mg
  •  miedź - 0,07 mg
  •  mangan - 0,5 mg
  •  jod - 0,2 mg

Witaminy na 100 g:

  •  witamina A - 7 µg
  •  β-karoten - 42 µg
  •  witamina E - 0,1 mg
  •  tiamina - 0,09 mg
  •  ryboflawina - 0,04 mg
  •  niacyna - 0,4 mg
  •  witamina B6 - 0,09 mg
  •  foliany - 11 µg
  •  witamina C - 15 mg

Wpływa na lepsze wchłanianie białka w jelicie cienkim;
zmniejsza stres oksydacyjny i stany zapalne, które mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów;
zwiększa odporność, zmniejsza objawy zwyrodnieniowego zapalenia stawów;
przyspiesza rekonwalescencję – pomaga zmniejszać stan zapalnyw organizmie, usprawnia układ mięśniowy; zmniejsza namnażanie się wolnych rodników; wzmacnia układ kostno – stawowy. W soku ananasowym znajduje się bromelaina, bardzo silny enzym roślinny, który poprawia odporność organizmu, procesy trawienne oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne.


AWOKADO *

Awokado cechuje się niskim indeksem glikemicznym, którego wartość wynosi 40 (IG = 40). Jednocześnie awokado ma bardzo niski ładunek glikemiczny, który dla 1 porcji awokado (70 g) wynosi 1,7 (ŁG = 1,7). Jest bardzo kaloryczne 160 kcal w 100g. Awokado zawiera persynę (persin) (najwięcej jest jej w pestce, skórce i liściach - w owocu niewiele). Związek ten jest toksyczny dla niektórych gatunków zwierząt (psów, kotów, kóz, królików, kawii domowych, ptaków, koni, bydła). Według badań przeprowadzonych na myszach i szczurach przez naukowców z University of Guelph w Kanadzie sugeruje, ekstrakt ze skórki awokado w stężeniu 200 mg/kg masy ciała na czczo znacząco obniża poziom glukozy we krwi zatem może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu II. Przeprowadzane były również testy na myszach i szczurach co do wpływu proszku z awokado, a następnie soku z niego na stany lękowe. Wg badań stwierdzono, "że owoc awokado w postaci proszku, a następnie soku ma działanie przeciw lękowe i będzie lepszą alternatywą dla osób z zaburzeniami lękowymi". Choć nie wykazano aby awokado było silnie toksyczne dla myszy i szczurów to ze względu na wysoką kaloryczność warto odpuścić podawanie im tego owocu. Co do chomików nie ma jasnej informacji aby awokado było dla nich toksyczne, ale nie ma tez jednoznacznej odpowiedzi czy jest na pewno całkowicie bezpieczne. W każdym razie jego większa ilość mogłaby negatywnie wpłynąć na stan zdrowia zwierzęcia.

Składnik Zawartość w 100 gram owocu
  • Woda 72,3 g
  • Energia 167 kcal
  • Białko 1,96 g
  • Tłuszcz 15,4 g
  • Węglowodany 8,64 g
  • Błonnik 6,80 g
  • Skrobia 0,11 g
  • Witamina C 8,80 mg
  • Tiamina – Witamina B1 0,08 mg
  • Ryboflawina – Witamina B2 0,14 mg
  • Niacyna – Witamina B3 1,91 mg
  • Kwas pantotenowy – Witamina B5 1,389 mg
  • Pirodyksyna – Witamina B6 0,29 mg
  • Biotyna – Witamina B7 10 µg
  • Kwas foliowy – Witamina B9 81µg
  • Witamina A 7,0 mg
  • Witamina E 1,97 mg
  • Witamina K 21 µg
  • Wapń 13,0 mg
  • Żelazo 0,61 mg
  • Magnez 29,0 mg
  • Fosfor 54,0 mg
  • Potas 507 mg
  • Sód 8,0 mg
  • Cynk 0,68 mg
  • Miedź 0,17 mg
  • Selen 0,40 mg
  • Tłuszcze nasycone 2,1 g
  • Tłuszcze jednonienasycone 10 g
  • Tłuszcze wielonienasycone 1,8 g

BATAT *

IG surowych wynosi 50, gotowanych 65. Bataty są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, zawierają go dwa razy więcej niż ziemniaki. Są bogactwem potasu, wapnia i magnezu. Zawierają również żelazo, mangan, cynk i miedź. W batatach znajduje duża ilość węglowodanów pochodzących głównie ze skrobi, niska zawartość białka oraz znikoma zawartość tłuszczu. Nie zaleca się podawać surowych batatów, dopuszczalne są suszone bądź gotowane (dozwolone w diecie myszy, myszoskoczków, szczurów, kawii domowych). Ze względu na wysoką kaloryczność i zawartość skrobi należy ten produkt podawać z bardzo dużym umiarem lub całkiem zrezygnować z tego przysmaku. Istnieją teorie jakoby gotowany batat miał tendencje do zalepienia chomikowi woreczków policzkowych dlatego zwykle jest on odradzany, aczkolwiek nie znam takiego przypadku potwierdzonego przez lekarza weterynarii.


BOĆWINA / BOTWINA (burak liściowy)

mogą ją jeść myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki.

Botwinka (IG 15) to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Ma jedynie 20 kcal/100 g. Zawiera witaminy A, wit z grupy B, C, D oraz K, a także substancje mineralne, żelazo, magnez, fluor, mangan i wapń. Wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii, chroni przed wieloma chorobami, w tym nowotworowymi i układu krążenia, skutecznie zwalcza wolne rodniki.

Wartość odżywcza botwiny w 100 g
  • Energia 20 kcal
  • Białko 2,2 g
  • Tłuszcz 0,13 g
  • Węglowodany 4,33 g
  • Błonnik 3,7 g
  • Wapń 117 mg
  • Żelazo 2,57 mg
  • Magnez 70 mg
  • Fosfor 41 mg
  • Potas 762 mg
  • Sód 226 mg
  • Cynk 0,38 mg
  • Miedź 0,19 mg
  • Mangan 0,39 mg
  • Selen 0,9 μg
  • Witamina C 30 mg
  • Tiamina 0,1 mg
  • Ryboflawina 0,22 mg
  • Niacyna 0,4 mg
  • Kwas pantotenowy 0,25 mg
  • Witamina B6 0,11 mg
  • Foliany 15 μg
  • Cholina 0,4 mg
  • Witamina A 316 μg
  • Luteina i zeaksantyna 1500 μg
  • Witamina E 1,5 mg
  • Witamina K 400 μg

BANAN
myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki.

Banany (IG 51) to bogate źródło błonnika i elektrolitów. Owoce te są doskonałym źródłem energii oraz witamin i składników mineralnych. Obniżają ciśnienie, wspomagają układ nerwowy i odpornościowy, mają właściwości prebiotyczne i dostarczają dużo energii. 

Ze względu na wysoką wartość energetyczną i zawartość cukru nie należy przesadzać z ilością i częstotliwością podawania.

Zawartość w 100 gramach banana (bez skórki)
  • Wartość energetyczna 97 kcal
  • Białko 1 g
  • Tłuszcz 0,3 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone 0,12 g
  • Węglowodany 21,8 g
  • Błonnik pokarmowy 1,7 g
  • Woda 74,4 g
  • Witaminy
  • Witamina C 9 mg
  • Witamina B6 0,36 mg
  • Witamina E 0,1 mg
  • Witamina K 0,5 mg
  • Beta karoten 26 mg
  • Kwas pantotenowy 0,33 mg
  • Kwas foliowy 20 mcg
  • Minerały
  • Potas 395 mg
  • Mangan 0,42 mg
  • Magnez 27 mg
  • Fosfor 22 mg
  • Wapń 5 mg
  • Sód 1 mg
  • Żelazo 0,26 mg
  • Cynk 0,15 mg


BRUKSELKA *
myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki.

Brukselka (IG 15) podobnie jak inne warzywa krzyżowe, takie jak brokuły czy kalafior, ma właściwości antynowotworowe, które zawdzięcza zawartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, rakiem piersi, rakiem płuc i rakiem jelita grubego. Brukselka wzdyma i wywołują gazy. Odpowiada za to związek chemiczny zawarty w warzywach kapustnych, zwany izotiocyjanianem allilu. Receptory w jelitach są bardzo wrażliwe na tą substancję, dlatego gdy tylko ją wykryją, wysyłają do mózgu sygnał ostrzegawczy.

Ze względu na właściwości wzdymające należy podawać sporadycznie w niewielkich ilościach.

Wartość odżywcza główki brukselki 
  • Ilość energii 48 kcal
  • Białko 4,9 gramów
  • Tłuszcz 0,6 gramów
  • Węglowodany 3,5 gramów
  • Błonnik 5,5 grama
  • sód - 10 mg,
  • potas - 416 mg,
  • wapń - 55 mg,
  • fosfor - 34mg,
  • magnez - 22 mg,
  • żelazo - 1 mg,
  • jod - 1 µg,
  • cynk - 0.42/0.33 mg. 
  • witamina A - 76 µg,
  • beta karoten - 445 µg,
  • witamina E - 0,89 mg,
  • tiamina (witamina B1) - 0,08 mg,
  • ryboflawina - 0,16 mg,
  • niacyna (witamina B3) - 0,7 mg,
  • kwas pantotenowy (witamina B5) - 0,19 mg,
  • pirydoksyna (witamina B6) - 0,38 mg,
  • witamina C - 100 mg,
  • foliany - 130 µg,
  • witamina K - 140 µg,
  • kwas foliowy - 61/60 µg.

BAZYLIA *
myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, koszatniczki, szynszyle, króliki.

Bazylia (IG 14) łagodzi wzdęcia i kolkę. Bazylia wspomaga pracę układu trawiennego i nerwowego. 
Ziele zawiera ok. 1% olejku eterycznego (a w nim: eugenol, linalol, cyneol, kamforę, metylochawikol, alfa-pinen, karwakol, pinen), garbniki - do 5-6%, flawonoidy, saponiny (ok. 0,13%), kw. kawowy, kw. cytrynowy, kw. rozmarynowy, kwasy tłuszczowe, glikozydy (Niektórzy naukowcy twierdzą, że pewne rodzaje glikozydów są szkodliwe dla zdrowia i mogą wywoływać nowotwory.), goryczki , liczne sole i witaminy. Glikozydy w roślinie odpowiadają za kolor, charakterystyczny zapach czy smak. Ze względu na zróżnicowaną budowę wykazują się wieloma właściwościami. 

Wg. zagranicznych źródeł bazylia nie jest toksyczna dla gryzoni i królików, jednak ze względu na zawarte glikozydy i olejki eteryczne nie zalecalibyśmy podawania jej często.

Bazylia - wartości odżywcze w 100 g
Wartość kaloryczna: 23 kcal
  • sód - 4 mg
  • potas - 295 mg
  • wapń - 177 mg
  • fosfor - 56 mg
  • magnez - 64 mg
  • żelazo - 3.2 mg
  • cynk - 0.8 mg
  • miedź - 0.4 mg
  • mangan - 1.1 mg
  • witamina A - 264 μg
  • beta karoten - 3142 μg
  • witamina E - 0.8 mg
  • witamina B2 (ryboflawina) - 0.1 mg
  • niacyna - 0.9 mg
  • witamina B6 (pirydoksyna) - 0.2 mg
  • kwas foliowy - 68 μg
  • witamina C - 18 mg

BORÓWKA AMERYKAŃSKA
myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki.

W 100g zawiera 57 kcal, (IG 55). Borówki są bogactwem witamin i minerałów. Zawierają antocyjany - naturalne związki roślinne, które mają właściwości przeciwutleniające oraz wspomagają układ pokarmowy dzięki zawartemu w nich błonnikowi.

W 100g owocu
  • Białko - 0,74 g
  • Tłuszcz - 0,32 g
  • Węglowodany - 34,6 g
  • Błonnik pokarmowy - 2,4  g 
  • Mangan - 0,34 mg 
  • Miedź - 0,06 mg 
  • Potas - 78 mg 
  • Żelazo - 0,28 mg 
  • Fosfor - 12 mg 
  • Cynk - 0,16 mg 
  • Wapń - 6 mg 
  • Witamina K - 19,4 µg
  • Witamina C - 9,8 mg 
  • Kwas foliowy - 12 µg 
  • Witamina B6 - 0,032 mg 
  • Tiamina - 0,04 mg 
  • Ryboflawina - 0,04 mg 
  • Niacyna - 0,42 mg 
  • Kwas pantotenowy - 0,12 mg 
BORÓWKA BRUSZNICA
myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki

IG 55, 47 kcal / 100g. Wyciąg z liści borówki brusznicy zawiera glikozydy, kwasy organiczne, a także garbniki, antocyjaniny i liczne witaminy. Podobnym składem chemicznym mogą pochwalić się także owoce borówki brusznicy. Pomaga przy wrzodach, biegunce czy schorzeniach układu moczowego oraz pomaga  regulować pracę przewodu pokarmowego i zapobiegać otyłości. Liście brusznicy działają moczopędnie, silnie odkażająco na drogi moczowe i przewód pokarmowy, rozkurczowo, przeciwbiegunkowe, przeciwzapalnie, żółciopędnie, przeciwkrwotocznie. Zawarte w liściach arbutyna i metyloarbutyna rozpada się na glukozę i hydrochinon - związek aromatyczny o działaniu przeciwbakteryjnym, pierwotniakobójczym i przeciwwirusowym. Liście posiadają glikozydy fenolowe - arbutynę i metyloarbutynę, związki flawonoidowe, np. izokwercetynę, garbniki katechinowe - ok. 12%, kwasy organiczne - kw. chinowy, triterpeny, sole mineralne (dużo manganu) i witaminy. Owoce zawierają wit. C - 16 mg/100 g, wit. A - 120 j.m., wit. P - 460 mg, wit. B, - 20 ug, wit. B2 - 70 ug, cukrowce - 8,17%, kw. jabłkowy 2,06%, sole mineralne - 0,35% (potasu, wapnia, żelaza, fosforu i manganu), pektyny - 0,63%, garbniki, pochodne kwasu salicylowego, kw. cytrynowy i octowy.


BURAK
myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki

Buraki surowe choć w smaku są  charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym wynoszącym 35 jednostek. Natomiast buraki gotowane mają wyższy indeks glikemiczny (IG=64), który klasyfikuje się jako średni. Jednakże osobniki chorujące na cukrzyce bądź wysoce na nią podatne nie powinny ich spożywać w nadmiarze, szczególnie gotowanych. Są niskokaloryczne ok. 40 kcal w 100 g produktu (w zależności od odmiany). Regularne jedzenie buraków pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu oraz kondycję naczyń krwionośnych, co przekłada się na zdrowie układu krążenia. Buraki są także polecane osobom cierpiącym na anemię, ze względu na swoje właściwości krwiotwórcze. Poza tym stymulują produkcję czerwonych krwinek, a także naturalnie oczyszczają krew. Dodatkowo wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu. Liście buraka także są jadalne.
Należy jednak uważać, ponieważ nadmierne spożycie buraków może działać przeczyszczająco.

Wartości odżywcze w 100g
  • Wartość energetyczna 43,0 kcal
  • Białko 1,61 g
  • Węglowodany 9,56 g
  • Cukier 6,76 g
  • Błonnik 2,80 g
  • Tłuszcz 0,17 g
  • Tłuszcze nasycone 0,03 g
  • Tłuszcze jednonienasycone 0,03 g
  • Tłuszcze wielonienasycone 0,06 g
  • Witamina C 4,90 mg
  • Równoważnik folianów 109 µg
  • Witamina B1 - tiamina 0,03 mg
  • Witamina B2 - ryboflawina 0,04 mg 0,05 mg
  • Witamina B3 - witamina PP - niacyna 0,33 mg
  • Witamina B5 - kwas pantotenowy 0,16 mg
  • Witamina B6 - pirydoksyna 0,07 mg
  • Witamina B9 - kwas foliowy 109 µg
  • Witamina B4 - cholina 6,00 mg
  • Witamina A 33,0 i.u.
  • Witamina K 0,20 µg
  • Wapń 16,00 mg
  • Żelazo 0,80 mg
  • Magnez 23,0 mg
  • Fosfor 40,0 mg
  • Potas 325 mg
  • Sód 78,0 mg
  • Cynk 0,35 mg
  • Miedź 0,08 mg
  • Mangan 0,33 mg
  • Selen 0,70 µg
  • Woda 87,6 g
BROKUŁ
myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, koszatniczki, szynszyle, kawie domowe, króliki

Indeks glikemiczny jest niski - wynosi 15. 35 kalorii w 100 gramach. Spożywanie brokułów może wspomóc wzrost mikroflory jelitowej oraz pozytywnie wpłynąć na perystaltykę jelit. Dzięki obecności sulforafanu przypisuje się im działanie antynowotworowe. Zbyt duża ilość może spowodować wzdęcia.

Wartości w 100 g produktu 
Wartość energetyczna [kcal]  31
Białko [g]  3,0
Tłuszcz [g]  0,4
Węglowodany [g]  5,2
Błonnik [g]  2,5
Potas [mg]  385
Wapń [mg]  48
Witamina A [mg]  153
Foliany [µg]  119
Witamina C [mg]  83

BÓB (w szczególności suszony)
myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury

Surowy bób ma indeks glikemiczny 40, natomiast ugotowany 80. 
Jest wysokokaloryczny 76 kcal/100g. 
Bób jest bardzo bogaty w białko roślinne, korzystnie wpływa na organizm przy leczeniu chorób sercowo naczyniowych (dzięki zawartemu w sobie potasowi obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, a także obniża stężenie choleterolu we krwi). Może powodować wzdęcia dlatego należy podawać go w bardzo ograniczonych ilościach i rzadko.

Witamina A, B1, B2, B5, B6, B12, C, D, E, PP, K

Wartość energetyczna w 100g suszonego bobu 
Białka 7.10 mg
Tłuszcze 0.40 mg
Węglowodany 14 mg
Błonnik 5.80 mg

BRZOSKWINIE ( bez pestki ! )
myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki

Brzoskwinie mają witaminy C, B3, A i E. Oprócz tego zawierają sporo miedzi i potasu. W mniejszych ilościach posiadają także inne witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6), witaminę K, magnez, cynk, fosfor, bor, jod, sód i mangan. Są lekkostrawne. Brzoskwinie składają się z 90% z wody, w 10% z węglowodanów, w 1% z białka i zawiera znikomą ilość tłuszczu. Dzięki temu działają moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn. Ma to pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu moczowego oraz nerek, dodatek błonnika sprawia, że wpływają korzystnie na zaparcia. Mają delikatne właściwości przeczyszczające i moczopędne, pomagają w oczyszczaniu organizmu. Świeże brzoskwinie mają niski indeks glikemiczny 35.

 Uwaga! Suszone brzoskwinie mają o wiele więcej cukru i kalorii. Nie są zalecane cukrzykom.

Brzoskwinie - wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna  39 kcal

  • Białko - 0,91 g
  • Tłuszcze - 0,25 g
  • Węglowodany - 9,54 g (w tym cukry proste: 8,39 g)
  • Błonnik - 1,5 g
  • Witamina C - 6,6 mg
  • Tiamina - 0,024 mg
  • Ryboflawina - 0,031 mg
  • Niacyna - 0,806 mg
  • Witamina B6 - 0,025 mg
  • Witamina B12 - 0 µg
  • Witamina A - 16 µg
  • Witamina E - 0,73 mg
  • Witamina D - 0 IU
  • Witamina K - 2,6 µg
  • Wapń - 6 mg
  • Żelazo - 0,25 mg
  • Magnez - 9 mg
  • Fosfor - 20 mg
  • Potas - 190 mg
  • Cynk - 0,17 mg

BRZOZA (liście, kora i gałązki)
myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki, koszatniczki, szynszyle

 Charakteryzuje się działaniem moczopędnym oraz bakteriobójczym, ma korzystny wpływ przy infekcjach dróg moczowych, zaburzeniach oddawania moczu oraz jako środek wspomagający prawidłowe funkcjonowanie nerek. Uszczelnia i wzmacnia naczyńka krwionośne, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, reguluje trawienie. Brzoza zawiera związki flawonoidowe (3-galaktozyd kwercetyny, 3-di-galaktozyd mirycetyny), garbniki, saponiny, trójterpeny, olejek eteryczny, wit. P i C, sole mineralne, betulinę i kwasy organiczne. Kora zawiera najwięcej betuliny (ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, i przeciwnowotworowe. Spowalnia biosyntezę cholesterolu i kwasów tłuszczowych, dzięki czemu działa przeciwmiażdżycowo.)

BABKA LANCETOWATA I SZEROKOLISTNA
myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki, koszatniczki, szynszyle

Babka lancetowata ma niski indeks glikemiczny. Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie. Wykazuje działanie zapobiegające tworzeniu się wrzodów, zwiększające krzepliwość krwi, pobudza regeneracje naskórka. Zawiera glikozydy irydoidowe (aukubinę, katalpol oraz asperulozyd i werbaskozyd), polisacharydy, garbniki, fitosterole, flawonoidy, kwasy organiczne (kwas chlorogenowy, neochlorogenowy, waniliowy, cynamonowy, akteozyd), witaminy C oraz K, karoten, sole mineralne – cynk, magnez, potas, pektyny.

Babka szerokolistna ma podobne działanie jak babka lancetowata. Wspomaga organizm w leczeniu schorzeń dróg oddechowych. 
Składniki aktywne liści babki szerokolistnej: Flawonoidy – bajkaleina, skutalereina, Witaminy – A, C, K, potas, Kwasy organiczne – cytrynowy, cynamonowy, fumarowy, benzoesowy, Glikozydy irydoidowe – katalpol, aukubina, Enzymy – emulsina, inwertyna, Pektyny, Garbniki, Saponiny trójterpenowe, Błonnik pokarmowy.

BERBERYS 
myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki, koszatniczki, szynszyle

Owoc berberys to doskonałe źródło witaminy C oraz E, wykazujące działanie przeciwzapalne, wspomaga procesy regeneracji nabłonków przewodu pokarmowego, zapobiega niestrawności, moczopędny, wspomaga wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwzapalnie i detoksykująco.
Berberyna Obniża poziom glukozy i insuliny – na czczo oraz po posiłku, wspomaga metabolizm, poprawia parametry lipidowe: korzystnie wpływa na wzrost “dobrego” cholesterolu, skutecznie zwalcza bakterie i wirusy (znajduje to zastosowanie w leczeniu biegunki bakteryjnej).
-Owoce zawierają kwas jabłkowy (6,5%), kw. cytrynowy (ok. 5-6%), wit. C - ok. 70 mg/100 g, cukry - ok. 7%, flawonoidy, barwniki (antocyjany, ksantofile), sole mineralne, alkaloidy, gorycze, garbniki, pektyny, kwas winowy.
-Liście, gałązki, kora i korzenie zawierają garbniki, kwasy i alkaloidy: berberynę i barbaminę (berbaminę) - ok. 2-3% (przeciętnie -1-1,5%). Na podstawie składu i braku informacji o przeciwwskazaniach nie stwierdza się aby liście czy gałązki były szkodliwe - są one wykorzystywane w medycynie np. wykazują właściwości wspomagające przy nieżycie żołądka i jelit, niewydolność wątroby czy przy zaburzeniach przemiany materii.

BAKŁAŻAN
myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki, koszatniczki

jest niskokaloryczny (25 kcal/100 g) Ma niski indeks glikemiczny (IG = 30) oraz ładunek glikemiczny w standardowej porcji (ŁG = 2,1). Bakłażan jest bogatym źródłem kwasu foliowego. wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, poprawiając szczelność i elastyczność naczyń.
składniki mineralne w 100g 
  • Mangan - 0,28 mg (13,9% RWS)
  • Potas - 274,8 mg (13,7% RWS)
  • Miedź - 0,1 mg (9,7% RWS)
  • Magnez - 16,8 mg (4,5% RWS)
  • Fosfor - 28,8 mg (4,1% RWS)
  • Żelazo - 0,28 mg (2% RWS)
  • Cynk - 0,19 mg (1,9% RWS)
  • Wapń - 10,8 mg (1,4% RWS)
  • Selen - 0,36 µg (0,7% RWS)
 
CYKORIA PODRÓŻNK (jadalne są kwiaty, ziele i korzeń)

myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki, koszatniczki, szynszyle

Ma niski indeks glikemiczny (IG=15). Ziele zbiera się w początkach i w czasie kwitnienia, kwiaty - gdy są rozwinięte, a korzeń - jesienią. Surowce suszy się w temp. do 40o C. Jedynie korzeń można suszyć w otwartym piekarniku ogrzanym do 60o C.
W korzeniu i zielu znajdują się inulina,  glikozyd, intybina, garbniki, cholina, cukry redukujące, kw. askorbinowy, kw. chlorogenowy, kw. izochlorogenowy, kw. cykoriowy, kw. kawowy, laktucyna, ester kw. paraoksyfenylo-szczawiowego, alkohol trójterpenowy, 
taraksasterol. W kwiatach występują glikozydy kumarynowe - cykoryna i eskulina.
 Ziele oprócz wyżej wymienionych składników zawiera witaminy z grupy B oraz sole żelaza, sodu, potasu, manganu, wapnia i fosforu.
Kwiaty działają lekko uspokajająco na centralny układ nerwowy, tonizująco na serce, działają przeciwzapalnie, lekko moczopędnie i słabo odkażająco. 
Ziele i korzeń działają podobnie lecz silniej: przeciwzapalnie, uspokajająco, antyseptycznie, żółciopędnie, wzmacniająco, moczopędnie, odtruwająco; regulują przemianę materii, wzmagają wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego, zwiększają apetyt, regulują ciśnienie krwi, polepszają trawienie. Liście cykorii są bogate w cenne składniki odżywcze takie jak: witaminy B1, B2, C, karoten, fosfor, potas, wapń.
W 100 gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 17 kcal

CIECIERZYCA (ziarno)

myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury,

Ciecierzyca zawiera błonnik oraz witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, C oraz K. Minerały:  potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cynk.
Poprawia się krążenie, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wszystkich narządów wewnętrznych, hamuje rozwój komórek nowotworowych. Zawarty w niej cynk poprawia kondycje sierści. 

100g suchej ciecierzycy zawiera
Wartość energetyczna - 1445 kJ / 343 kcal
Tłuszcz - 4,6 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,6 g
Węglowodany - 45 g,
w tym cukry - 11 g
Błonnik - 17 g
Białko - 22 g
Sól - 0,06 g

CZARNUSZKA (kwiat, ziele, nasiona)


myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki, koszatniczki, szynszyle

Czarnuszka obniża tętnicze ciśnienie krwi, zwiększa ilość hemoglobiny i erytrocytów, hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, zwiększa wydolność płuc, zwiększa gęstość kości, poprawia pracę wątroby i nerek i wspiera leczenie anemii.
Wyniki licznych badań wykazały, że w nasionach czarnuszki znajdują się 
makro- i mikroskładniki odżywcze takie jak
kwas linolowy, kwas cis-wakcenowy, kwas oleinowy,kwas a-linolenowy, kwas eikozadienowy, nasycone kwasy tłuszczowe, kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas eikozenowy,a-sitosterol,b-sitosterol, stigmasterol, Olejki lotne, trans-anetol, tymochinon, tymohydrochinon + ditymochinon + p-cymen, p-cymen, limonen, karwon, karwakrol, 4-terpineol
Obecny jest również błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Jest go ogółem w nasionach 26,5–36,8 g/100 g, w tym nierozpuszczalnego 6,5–8,9 g/100 g, a rozpuszczalnego 20,5–27,1 g/100 g. 

Czarnuszka zawiera
15 aminokwasów, w tym 8 z 9 aminokwasów niezbędnych, takich jak: lizyna, leucyna, izoleucyna, walina, treonina, metionina, fenyloalanina, tyrozyna.
Roślina ta zawiera również związki biologicznie czynne.
Między innymi takie jak: tymochinon, a takżetymohydrochinon, ditymochinon, p-cymen, karwakrol, 4-terpineol, t-anetol, a-pinen i tymol

Wapń 0,04–811 ± 22,18 g/100 g 
Fosfor 0,53–526,70 g/100 g
Żelazo 0,0086–56,00 ± 3, 30 g/100 g 
Miedź 0,0015–1,80 g/100 g
Cynk 0,045–5,90 g/100 g 
Magnez 0,016–260,00 ± 7, 00 g/100 g 
Sód 0,75–85,30 g/100 g
Potas 0,59 ± 0,01–563 ± 31,1 g/100 g 
Siarka 0,22 ± 0,003–0,23 ± 0,003 g/100 g 

Bor 19,42 ± 0,52–23,64 ± 0,08 mg/kg
Chrom 0,291 ± 0,022–0,654 ± 0,053 mg/kg 
Mangan 22,62 ± 0,01–23,77 ± 0,15 mg/kg 
Molibden 0,221 ± 0,001–0,404 ± 0,15 mg/kg 
Nikiel 3,49 ± 0,08–5,18 ± 0,14 mg/kg 


Chaber bławatek (kwiat i ziele)


myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury, kawie domowe, króliki, koszatniczki, szynszyle

Kwitnie od maja do października. Działa żółciopędnie,  przeciwbakteryjnie, przeciwkaszlowo, przeciwzapalnie, uspokajająco, moczopędnie i korzystnie wpływa na wątrobę. W kwiatach występują flawonoidy, glikozydy (centauryna, cichoryna, cyanina), sole mineralne (magnezowe, manganowe, potasowej, kw. askorbinowy, śluzy, garbniki i kw. kawowy.



Czereśnie *

myszy, chomiki, myszosoczki, szczury, króliki, świnki morskie


Czereśnie są owocami wysokokalorycznymi. Mają średni indeks glikemiczny (IG = 63), ale niski ładunek glikemiczny (ŁG ~ 8).

Zawierają witaminę C, potas, miedź oraz wiele związków bioaktywnych (antocyjany, kwasy fenolowe i flawonole) i melatoninę.

Mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, sprzyjają obniżaniu ciśnienia krwi, a także mogą zapobiegać atakom dny moczanowej.

Nie podajemy zwierzętom które mają alergię pokarmową, zespół jelita nadwrażliwego, otyłość czy cukrzycę.

Czereśnie w 82% składają się z wody. Zaliczane są do owoców o stosunkowo wysokiej kaloryczności, ponieważ dostarczają 63 kcal w 100 g produktu. Jest to związane z wysoką zawartością węglowodanów, w tym głównie cukrów prostych.

Czereśnie zawierają antocyjany - są naturalnymi barwnikami występującymi w owocach i warzywach, odpowiedzialnymi za nadawanie odcieni niebieskiego, fioletu oraz czerwieni. Ich zawartość w czereśniach zależna była od stopnia dojrzałości owocu - im bardziej dojrzałe, tym więcej antocyjanów. W badaniu, którego wyniki opublikowano w 2010 r. w "Annual Review of Food Science and Technology" wykazano, że działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo oraz chronią przed rozwojem chorób układu nerwowego i układu krążenia.


Wartości odżywcze w 100 g


Kalorie - 62 kcal

Białko - 0,90 g

Tłuszcz - 0,18 g

Węglowodany - 13 g

Cukry proste - 11 g

Błonnik pokarmowy - 1,98 g


składniki mineralne w garści czereśni (ok. 80 g):


Witamina C - 5,6 mg

Witamina B6 - 0,04 mg

Witamina B5 - 0,16 mg

Witamina K - 1,68 µg

Witamina B1 - 0,02 mg

Witamina B2 - 0,03 mg

Kwas foliowy - 3,2 µg

Witamina B3 - 0,12 mg

Witamina E - 0,06 mg

Witamina A - 2,4 µg


składniki mineralne w garści czereśni (ok. 80 g):

Potas - 177,6 mg

Miedź - 0,05 mg

Mangan - 0,06 mg

Fosfor - 16,8 mg

Magnez - 8,8 mg

Żelazo - 0,29 mg

Wapń - 10,4 mg

Cynk - 0,06 mg



Daktyle *

myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury

Daktyle mają wysoką obecność cukrów prostych i wysoki indeks glikemiczny (103), dlatego nie nadają sie dla cukrzyków i zwierząt otyłych. Suszone daktyle zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9),  A, C i K. oraz potas, fosfor, wapń, cynk, żelazo oraz mangan. Suszone daktyle mają w sobie białka, zawierające tyraminę - Jest to tzw. hormon szczęścia, który w większych dawkach (podobnie jak adrenalina) zwiększa ciśnienie krwi, nadmiar może wywołać skutki uboczne takie jak np. biegunka. Dlatego należy ten przysmak podawać niezwykle rzadko lub zrezygnować z niego. 


Dynia

myszy, myszoskoczki, chomiki, szczury (całość)
koszatniczki, króliki, świnki morskie, szynszyle - tylko miąższ

Dynia jest niskokaloryczna, zawiera witaminy A, B1 i B2, C, E i PP. Im bardziej pomarańczowy kolor miąższu dyni, tym większa zawartość witaminy A (karotenu). Dynia prawie nie zawiera tłuszczu. W swoim składzie ma natomiast kwasy organiczne i pektyny.
Dzięki zawartości witaminy E, magnezu, cynku, selenu, manganu i miedzi, dynia pomaga w stanach zapalnych pęcherza moczowego i nerek.  Reguluje pracę układu pokarmowego, m.in. zmniejszając zaparcia. 

Wartości odżywcze dyni (w 100 g - surowej/ugotowanej)

Wartość energetyczna - 26/20 kcal
Białko ogółem - 1.00/0.72 g
Tłuszcz - 0.10/0.07 g
Węglowodany - 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
Błonnik - 0.5/1.1 g
Witamina C – 9.0/4.7 mg
Tiamina – 0.050/0.031 mg
Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
Niacyna - 0.600/0.413 mg
Witamina B6 - 0.061/0.044 mg
Kwas foliowy - 16/9 µg
Witamina A – 8513/5755 IU
Witamina E – 1.06/0.80 mg
Witamina K - 1.1/0.8 µg
Wapń – 21/15 mg
Żelazo - 0.80/0.57 mg
Magnez - 12/9 mg
Fosfor - 44/30 mg
Potas - 340/230 mg
Sód – 1/1 mg
Cynk - 0.32/0.23 mg

Pestki dyni sa natomiast bardzo kaloryczne520 kcal/ 100 g - wynika to głównie z tego, że dostarczają znacznych ilości tłuszczu, a także białka. Pestki zawierają witaminę E, C,  B6, A i K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. 



Endywia

chomiki, myszy, myszoskoczki, szczury, świnki morskie, króliki, koszatniczki, szynszyle

sałata endywia ma niski indeks glikemiczny (ok.15), jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. może wspomagać utrzymanie zdrowej skóry, narządu wzroku oraz prawidłowej krzepliwości krwi. Dodatkowo zawartość błonnika w liściach endywii może korzystnie wpłynąć na pracę układu pokarmowego, wspierając przy tym prawidłowe trawienie. Ze względu na naturalną zawartość związków polifenolowych, a także witaminy C oraz E, do właściwości odżywczych endywii można zaliczyć działanie antyoksydacyjne, a tym samym wspieranie w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym - Stres oksydacyjny to stan zaburzenia równowagi pomiędzy nasileniem procesów oksydacyjnych, stymulujących powstawanie wolnych rodników tlenowych oraz mechanizmów antyoksydacyjnych. (Wolne rodniki powstają podczas oddychania – tlen dostarcza nam energię, ale część jego cząsteczek jest szkodliwa. Każdy z oksydantów ma bowiem wolny, niesparowany elektron i szuka komórki, której może odebrać elektron “do pary”. W ten sposób dochodzi do uszkodzenia zdrowych komórek (białek, tłuszczów, DNA). Tarczą obronną dla ciała są antyoksydanty (przeciwutleniacze) – ich zadaniem jest “oddanie” wolnego elektronu oksydantom. Dzięki temu dochodzi do usunięcia wolnych rodników i zostaje przywrócone prawidłowe funkcjonowanie organizmu.).

Wartość kcal - 10-25 g
Woda - 93,3g
Białko - 1,8
Tłuszcz - 0,1-0,2 g
Węglowodany - 1,5 g
Błonnik - 0,6 g
Witamina A   - 0,28 mg
β- karoten - 1,68-1,81
Witamina E - 0,1 mg 
Witamina K - 200 (μ)
Witamina B1 - 0,06 mg
Witamina B2 - 0,10-0,12 mg
Witamina B3 - 0,42 mg
Witamina B6 - 0,06-0,4 mg
Kwas foliowy  - 18 (μg)
Witamina B5 - 0,9 mg
Biotyna - 0,7 (μg)
Witamina C  - 10 mg
K - 346 mg
Ca  - 54  mg
P  - 54 mg
Fe  - 1,4 mg
Mg  - 10 mg


FIGA 
chomiki, myszy, myszoskoczki, szczury, świnki morskie, króliki


Świeże figi zawierają około 80% wody, od 12 do 25% cukrów (glukozy i fruktozy), 1,3% białek, pektyny, witaminy: C, PP i z grupy B oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają: potas (przeciętnie 1100 mg%), wapń (230 mg%), magnez (120 mg%), fosfor (260 mg%). Figi suszone zawierają kwas foliowy, który pomaga w prawidłowej produkcji krwi i uukładu odpornościowego. Figi Poprawiają trawienie i zmniejszają zaparcia, mają działanie przeciwnowotworowe.

Wartość odżywcza na 100g świeżej figi:

Energia - 74 Kcal
Węglowodany - 19,18 g
Białko - 0,75 g
Tłuszcz całkowity - 0,3 g
Błonnik - 2,9 g
Witaminy:
Foliany - 6 µg
Niacyna - 0,4 mg
Kwas pantotenowy - 0,3 mg
Pirydoksyna - 0,113 mg
Ryboflawina - 0,050 mg
Tiamina - 0,06 mg
Witamina A - 142 IU
Witamina C - 2 mg
Witamina E - 0,11 mg
Witamina K - 4,7 µg
Minerały:
Sód - 1 mg
Potas - 232 mg
Wapń - 35 mg
Miedź - 0,07 mg
Żelazo - 0,37 mg
Magnez - 17 mg
Mangan - 0,128 mg
Selen - 0,2 µg
Cynk - 0,15 mg

FIOŁEK
chomiki, myszy, myszoskoczki, szczury, świnki morskie, króliki, koszatniczki, szynszyle

Ziele fiołka trójbarwnego zawiera saponiny, flawonoidy (rutozyd, violutozyd - 10%, kwercetynę), antocyjany (violaninę, 3-glikozyd delfinidyny, 3-glukozyd peonidyny), karotenoidy (beta-karoten, wiolaxantynę, zeaxantynę) dużo śluzu, cukrowców, liczne sole mineralne, kw. askorbinowy, salicylan metylowy, olejek eteryczny, garbniki i alkaloidy.
Lecznicze jest ziele - Herba Violae. Można zbierać ziele wraz z korzeniami - Herba Violae cum radice. Ziele zbiera się w początkach lub w czasie kwitnienia i suszy w temp. do 40°C. W aptekach i w sklepach zielarskich można kupić ziele fiołka trójbarwnego luzem (opak. 50 g). Fiołek trójbarwny jest objęty przez naszą FP I, II, III, IV i V. Torebki ekspresowe mają małą wartość leczniczą.
wyciąg z fiołka trójbarwnego działa moczopędnie, wykrztuśnie, napotnie, żółciopędnie, odtruwająco, przeciwzapalnie, przeciwalergicznie; reguluje wypróżnienia, przemianę materii; uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne działając w ten sposób przeciwwysiękowo; wykazuje synergizm z wit. C.

GRUSZKI
chomiki, myszy, myszoskoczki, szczury, świnki morskie, króliki

Gruszki są źródłem wielu antyoksydantów, takich jak witamina C, witamina K i miedź. Antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i mogą pomóc zwalczać stany zapalne. Gruszki zalicza się do grupy owoców o zawartości 5–10 proc. węglowodanów, a ich indeks glikemiczny = 30. W związku z tym nie stanowią one dużego obciążenia dla trzustki i bez obaw mogą po nie sięgać osoby chore na cukrzycę. Wartości odżywcze gruszek (w 100 g)Wartość energetyczna - 57 kcalBiałko ogółem - 0.36 gTłuszcz - 0.14 gWęglowodany - 15.23 g (w tym cukry proste 9.75)Błonnik - 3.1 gWitaminyWitamina C – 4.3 mgTiamina – 0.012 mgRyboflawina – 0.026 mgNiacyna - 0.161 mgWitamina B6  - 0.029 mgKwas foliowy -  7 µgWitamina A – 1 IUWitamina E – 0.12 mgWitamina K - 4.4 µgMinerałyWapń – 9 mgŻelazo - 0.18 mg Magnez - 7 mgFosfor - 12 mg Potas - 116 mgSód – 1 mg Cynk - 0.10 mg

GROSZEK ZIELONY
chomiki, myszy, myszoskoczki, szczury, świnki morskie, króliki *

Króliki nie powinny jeść świeżego groszku, jednak mogą w bardzo ograniczonych ilościach spożywać groszek przetworzony (przysmaki z groszkiem w składzie) czy też suszony groszek prasowany. więcej na ten temat

zapobiega osteoporozie, dzięki zawartości dużej ilości witaminy K, niezbędnej do procesu wchłaniania wapnia. Potrawy z dużą zawartością wapnia nie są wchłaniane bez witaminy K. W 150 gramach groszku jest jej aż połowa dziennego zapotrzebowania. Jak wiemy, wapń jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszych kości. chroni serce przed zawałem, poprzez zawartość witamin B3, B6. Kwasowi foliowemu i błonnikowi, które obniżają cholesterol LDL. Zmniejsza się przez to ryzyko chorób sercowo- naczyniowych;
zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory- pomaga w tym zawartość błonnika oraz antyoksydantów;
Zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii- poprzez dużą zawartość żelaza lepiej wchłania poprzez witaminię C również obecną w groszku;
poprawa stanu oczu - dzięki zawartości luteiny, która chroni oczy przed zmęczeniem, a nawet niektórymi chorobami;
zwiększenie odporności na wirusy- w groszku zawarte są enzymy hamujące namnażanie wirusów. Zawiera wut. A, B, C, E oraz K. 

Zawartość mikroelementów (w 100 g produktu)

SÓD 2 mg
POTAS    353 mg
WAPŃ    22 mg
FOSFOR 122 mg
ŻELAZO 1,9 mg
MAGNEZ 29 mg
WITAMINA A 68 µg
BETA-KAROTEN 408 µg
TIAMINA (WITAMINA B1) 0,340 mg
RYBOFLAWINA (WITAMINA B2) 0,160 mg
NIACYNA (WITAMINA B3) 2,70 mg
WITAMINA C 34,2 mg
WITAMINA E 0,39 mg

GRUSZKA 
można podacć owoc, gałązki, liście i kwiat

owoc NIE wskazany dla szynszyli, koszatniczek i zwierząt chorujących na cukrzycę.

Gruszki składają się w duzym stopniu z wody. W średniej wielkości gruszce jest jedynie około 60 kilokalorii. Stanowi bogate źródło błonnika - pomaga regulować rytm wypróżnień, stabilizuje poziom cholesterolu. 
Owoce gruszy zawierają wysokie stężenie substancji aktywnych. Mają następujące właściwości:
przeciwmiażdżycowe
moczopędny
przeciwbakteryjny
środki ściągające
oczyszczanie
wzmocnienie naczyń.

Wartość odżywcza gruszki w 100 gramach:
Wartość energetyczna: 57 kcal
Białko ogółem: 0,36 g
Tłuszcz: 0,14 g
Węglowodany: 15,23 g (w tym cukry proste 9,75 g)
Błonnik: 3,1 g
Witaminy w gruszce:
Witamina C – 4,3 mg
Tiamina – 0,012 mg
Ryboflawina – 0,026 mg
Niacyna – 0,161 mg
Witamina B6 – 0,029 mg
Kwas foliowy – 7 µg
Witamina A – 1 IU
Witamina E – 0,12 mg
Witamina K – 4,4 µg
Minerały w gruszce:
Wapń – 9 mg
Żelazo – 0,18 mg
Magnez – 7 mg
Fosfor – 12 mg
Potas – 116 mg
Sód – 1 mg
Cynk – 0,10 mg

GORCZYCA * - szkodliwa
Zawiera spore ilości  olejków eterycznych, które są bardzo szkodliwe. Zawiera także glikozydy siarkocyjanowe, które są trujące. Spożycie gorczycy może doprowadzić do uszkodzenia układu nerwowego, a także układu moczowego.