Skład chemiczny roślin i ich analiza




KONICZYNA CZERWONA

zawiera flawonoidy takie jak: 

- izoramnetyna (zapobieganie miażdżycy, zapobieganie wysokiemu ciśnieniu krwi, spowalnia proces narastania adipocytów, chroni przed nowotworami)

- kwercetyna (Znana jest głównie z korzystnego działania w przypadku stanów alergicznych, hamuje powstawanie cytokin prozapalnych, a także jest czynnikiem ochronnym dla komórek nerwowych, chroniąc neurony przed degradacją. Wpływa korzystnie na profilaktykę chorób układu krążenia, nowotworów, stanów zapalnych czy alergicznych.)

 - kemferol (Szereg badań wyka- zało, że kemferol wpływa na komórki nowotworowe poprzez hamowanie ich proliferacji, indukcję apoptozy oraz modyfikacje epigenetyczne)

- pratol (wykazuje działania przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze)

 - luteolina (skupia się przede wszystkim na przejawianej przez nią zdolności ochrony komórek nerwowych. Jej właściwości mogą być pomocne w terapii demencji starczej, jak również problemów z pamięcią i koncentracją. Substancja ta działa także przeciwzapalnie oraz antyoksydacyjnie.)

 - fizetyna (chroni przed stanem zapalnym, jak i pozwala wyleczyć istniejący)

Zawiera również izoflawony (formonetyna, biochanina A, genisteina, ononina, prateizyna, daidzeina) - wykazują one właściwości przeciwzapalne, antymutagenne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne czy przeciwmiażdżycowe 

glikozydy flawonaidowe działanie przeciwutleniające/antyoksydacyjne, przeciwzapalne

Karotenoidy - to czerwony, pomarańczowy i żółty barwnik pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Odpowiadają za kolor kwiatu

 oraz zawiera witaminy C, B, K, E, M, kwas kumarynowy, kwas salicylowy, kwas dikarboksylowy i kwas ketoglutarowy, sole mineralne, potas - 23-26 g/kg, magnez - 3-4 g/kg, wapń - 16-19 g/kg, fosfor - 2-3 g/kg, siarka - 2-3 g/kg, chlor -3-4 mg/kg, krzem - 1 mg/kg, żelazo - 233 mg/kg, mangan - 70-30 mg/kg, miedź - 11 mg/kg, molibden - 0,6-0,8 mg/kg, cynk - 20-33 mg/kg, fluor -ok. 6 mg/kg, kobalt - 113-193 ug/kg s.m.

Koniczyna wydziela w okresie kwitnienia najwięcej flawonaidów. 

Wartość odżywcza 100g produktu. Energia 193kJ/46kcal. Tłuszcz: 0,9g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2g; węglowodany: 8g, w tym cukry: 5g; białko: 1,5g; sól: 0g.

Koniczynę czerwoną mogą jeść wszystkie gryzonie i króliki, świeżą i suszoną - zarówno ziele jak i kwiaty. Oczywiście jak z każdym produktem - nie należy przesadzać z jej ilością. W nadmiarze wszystko jest szkodliwe.

Jest jadalna przez wszystkie gryzonie i króliki

KONICZYNA BIAŁA

zawiera flawonoidy głównie izoramnetynę - wykazuje ona  zapobieganie miażdżycy, wysokiemu ciśnieniu krwi, ochroni przed nowotworami oraz wykazuje ochronę przed problemami zdrowotnymi wywołanymi cukrzycą. Zawieta również  karotenoidy, witaminy (tiaminę, kw. askorbinowy, ryboflawinę, tokoferol, fitochinony i in.), kumaryny (w znacznych ilościach dikumarol - wykazuje działania przeciwzakrzepowe), sole mineralne: sód - 0,4 g/kg, potas - 23 g/kg, magnez - 3,6 g/kg, wapń - 16,7 g/kg, fosfor - 3,3 g/kg, chlor - 4,3 mg/kg, krzem - 1 mg/kg, żelazo - 218 mg/kg, mangan - 58 mg/kg, miedź - 9,5 mg/kg, molibden - 0,8 mg/kg, cynk - 32 mg/kg, kobalt - 180 ug/kg s.m. glikozydy cyjanogenne - 0,015-0,039%, saponinyto związki chemiczne pochodzenia roślinnego, klasyfikowane do glikozydów, czyli substancji, które są pochodnymi cukrów., chlorofil związek organiczny występujący w roślinach, warzywach, algach i bakteriach fotosyntetyzujących. Nadaje on roślinom charakterystyczny zielony kolor. Chlorofil jest niezbędny do przeprowadzania fotosyntezy. ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i regeneracyjne. Udowodniono także, że chlorofil może mieć działanie antyrakowe.

W okresie kwitnienia biała koniczyna wydziela najwięcej glikozydów cyjanogennych.

Zielarskie surowce cyjanogenne wykazują także efekty lecznicze: zmniejszają pobudliwość ośrodka kaszlu, mają działanie wykrztuśne, znieczulające miejscowo, odkażające,uwalniany w wyniku rozpadu aldehyd benzoesowy oddziałuje przeciwbólowo. Związki te mają niestety też swoje ciemne oblicze. Powstały z ich rozpadu cyjanowodór szybko wchłaniania się z przewodu pokarmowego oraz przez skórę i płuca, a powstałe na skutek reakcji metabolicznych cyjanki hamują układ enzymatyczny oksydazy cytochromowej blokując procesy energetyczne i oddechowe. Uniemożliwia to wykorzystanie tlenu na poziomie komórkowym prowadząc do „duszenia”.  W skrajnym przypadku może dojść do utraty przytomności, porażenia ośrodka oddechowego i czynności serca. Śmiertelna dawka cyjanowodoru wynosi 1mg na 1 kg masy ciała. Objawy ostrego zatrucia obejmują spadek ciśnienia krwi, znacznie przyspieszony puls, bóle i zawroty głowy, wymioty i biegunkę, skurcze, drgawki na skutek niedotlenienia komórkowego.

Zatem sporo osób odradza podawanie świeżych kwiatów koniczyny białej w okresie jej kwitnienia

Jest jadalna przez wszystkie gryzonie i króliki

MNISZEK LEKARSKI

Wykazuje działanie moczopędne, poprawiające trawienie i stymulujące pracę wątroby (korzeń stymuluje wydzielanie żółci), przeciwutleniające, stymulujące wzrost bakterii probiotycznych, hipoglikemizujące. Mniszek lekarski może być stosowany w leczeniu niestrawności, zaburzeń trawienia, utracie apetytu, chorobach dróg moczowych.

Ziele mniszka zawiera kwasy fenolowe: kawowy, ferulowy, cykoriowy, chlorogenowy, (wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, a także zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym). Flawonoidy: glikozydy luteoliny, apigeniny, kwercetyny, kumaryny, (Flawonoidy to naturalne związki bioaktywne, które występują w produktach pochodzenia roślinnego. Spełniają funkcję barwników, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, a także usuwają toksyny). związki mineralne, witamine C, witaminy z grupy B, β-karoten (w młodych liściach), polisacharydy - Zaliczane są do węglowodanów i biopolimerów, które w świecie roślin oraz zwierząt pełnią rolę zarówno budulcową, jak i zapasową, inuline - to naturalny prebiotyk – stymuluje wzrost korzystnej mikroflory jelit, poprawiając odporność organizmu. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Reguluje pracę układu pokarmowego, przeciwdziałając zapaleniom, wrzodom i nowotworom. Obniża glikemię po posiłku i ułatwia redukcję masy ciała.

Korzeń mniszka w swym składzie zawiera:

kwasy fenolowe (wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, a także zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym.) i ich estry: cykoriowy, chlorogenowy. Estry m. in. nadają roślinom zapach. Laktony seskwiterpenowe: tetrahydroridentyna B, glukozydy kwasu taraksynowego, ( wykazują działanie przeciwgrzybiczne, bakteriostatyczne, a także pomagające w zaburzeniach łaknienia oraz niestrawności.), glikozydy: syryngina -wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwreumatyczne, diuretyczne, oczyszczające i odtoksyczniające, diydrosyrynginato substancja stosowana w skurczach mięśni gładkich przewodu pokarmowego, układu moczowego i dróg żółciowych. triterpeny -  Wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa na poprawę przepływu krwi i łagodzi objawy niewydolności żył, działa również przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo i przeciwwirusowo. β-amyryna Wykazuje liczne właściwości farmakologiczne, takie jak działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, grzybo- i pierwotniakobójcze taraksasterol, fitosterole -  ograniczają wchłanianie cholesterolu w jelicie, wbudowując się konkurencyjnie w micele oraz zwiększając jego wydalanie z enterocytów do światła jelita za pośrednictwem białek ABC oraz hamują wbudowywanie cholesterolu w chylomikrony poprzez redukcję stopnia jego estryfikacji, politerpeny -  mają właśności przeciwpasożytnicze, fungistatyczne i antybakteryjne., inulinę, oraz związki mineralne (głównie sole potasu). 

Dzięki występowaniu powyższych związków korzeń mniszka ma szerokie zastosowanie w leczeniu schorzeń gastrycznych. Zwiększa ilość soku żołądkowego oraz żółci, ułatwia jej przepływ w drogach żółciowych. Usprawnia także procesy trawienia, a nawet obniża poziom cukru we krwi. 

 Kwiaty zawierają karotenoidy - obniżają poziom złego cholesterolu. Tym samym zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, flawonoidy, trójterpeny i cukry redukujące (Wszystkie cukry proste redukują wodorotlenki metali)

Jest to roślina jadalna w całości przez wszystkie gryzonie i króliki (kwiat, korzeń, ziele)

Jest jadalny przez wszystkie gryzonie i króliki

LUCERNA

 zwiększa witalność i wzmacnia organizm od środka. Oczyszcza drogi moczowe oraz krew i wątrobę, zmniejsza zakwaszenie organizmu, reguluje pracę jelit, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, wzmacnia serce i układ nerwowy, a także działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Lucerna to również źródło wapnia, którego jest aż 3 razy więcej niż w sianie lub w trawie (16 g w 1 kg suchej masy). Przeciętny skład chemiczny lucerny to: sucha masa 18,5%, białko ogólne  4,2%, tłuszcz 0,6%, włókno 5,8%, popiół 1,1%. Lucerna to jednak przede wszystkim przebogate źródło białka (zielonka w przeliczeniu przeciętnie 225 g białka w 1 kg suchej masy).  Oprócz tego liście lucerny mają w swoim składzie duże stężenie substancji fitoaktywnych (oczyszczających), takich jak alfa-karoten - wyjazuje on działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałanie chorobom płuc, przeciwdziałanie chorobom związanym z układem krążenia i przeciwdziałanie chorobom układu sercowo–naczyniowego, chlorofil, kumaryna - działa przeciwbólowo, przeciwobrzękowo, uspokajająco, a także rozkurczowo, przeciwalergicznie i przeciwutleniająco, kryptoksantyna, daidzeina - wykazuje działanie ochronne przed skutkami stresu oksydacyjnego, a także ma znaczenie dla prawidłowej komunikacji międzykomórkowej, kwas fumarowy - słynie z właściwości hydrofobowych i przeciwutleniających. Działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, dzięki czemu skutecznie radzi sobie z wolnymi rodnikami, limonem - badacze wykazali, że limonen posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe oraz antystresowe. Jest też stosowany klinicznie do rozpuszczania kamieni żółciowych, łagodzenia zgagi i refluksu oraz wspomagania perystaltyki jelit, luteina - jej najważniejszą cechą jest działanie antyoksydacyjne. Hamuje działanie wolnych rodników na komórki organizmu, saponiny - wykazują właściwości moczopędne, wykrztuśne, wspierają procesy wchłaniania składników pokarmowych z jelit do krwi, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, pierwotniakobójczo i przeciwgrzybiczo, stigmasterol - działa antyoksydacyjnie i pomaga obniżyć poziom cholesterolu w krwi. Substancje zawarte w lucernie wspomagają przyswajanie i wchłanianie się białka, węglowodanów, wapnia i żelaza z układu pokarmowego.

*Ze względu na wysoką zawartość białka i wapnia NIE należy przesadzać z podawanymi ilościami tego produktu szczególnie mniejszym gryzoniom. Jest dość tucząca.

Jest jadalna przez wszystkie gryzonie i króliki

SKRZYP POLNY

skrzyp polny działa moczopędne, przyspiesza wytwarzanie tkanki łącznej, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, pobudzające przemianę materii, przyśpieszające gojenie ran, działa również przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Nie zaleca się go stosować u zwierząt cierpiących na niewydolność serca lub nerek. Pędy skrzypu polnego zawierają flawonoidy (0,3–1%), w tym pochodne kwercetyny, luteoliny, kemferolu i apigeniny, kwasy fenolowe (chlorogenowy, kawowy), niewielkie ilości saponin i alkaloidów. Wśród polimerów błonnikowych tworzących ścianę łodygi są hemicelulozy w postaci mieszanych (1,3)- i (1,4)-β-D-glukanów. Surowiec ma szczególnie dużo rozpuszczalnych w wodzie związków krzemu (10%), wśród których dominuje kwas krzemowy i jest to jego unikalna, charakterystyczna cecha. Rozpuszczalne w wodzie związki krzemu tworzą koloidy – ich obecność utrudnia krystalizację związków chemicznych w układzie moczowym.

Jest jadalny przez wszystkie gryzonie i króliki

OREGANO

Ziele oregano zawiera do 1,2% olejku eterycznego o dość zmiennym składzie, który jest bogaty w fenole: karwakol (pobudzanie ośrodków naczynioruchowych, przyspieszenie oddychania, działanie moczopędne, przeciwskurczowe, przeciwbólowe, napotne oraz żółciopędne) oraz tymol (o olejek eteryczny o właściwościach antybakteryjnych. Wykazuje też działanie wykrztuśne, poprawia funkcjonowanie rzęsek oskrzeli, dlatego może być stosowany przy kaszlu i infekcjach bakteryjnych dróg oddechowych). Ich ilość może sięgać 40%. Oprócz tego w olejku znajduje się octan geranylu (działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.), a także seskwiterpeny w niewielkiej ilości (działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Został uznany za bezpieczny do spożycia przez FDA). Ziele oregano zawiera również garbniki ok 4% (Hamują wzrost bakterii, znajdują zastosowanie w łagodzeniu zatruć i biegunek, hamują działanie wolnych rodników). Ponadto w jego składzie znajdziemy flawonoidy, do których należą: pochodne luteoliny, diosmetyny i apigeniny, fitosterole, związki żywicowe, substancje gorczycowe, sole mineralne. Wzmaga wydzielanie śluzu, zwłaszcza przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, ponadto reguluje czynności gruczołów potowych oraz nerek, zwiększając łagodnie ilość wydalanego moczu. Z uwagi na zawartość flawonoidów, roślina ta działa rozkurczowo na: mięśnie gładkie oskrzeli,  mięśnie gładkie jelit,  drogi żółciowe, moczowody, macicę w okresie krwawień miesięcznych.  Obecność garbników oraz fenoli sprawia, że oregano: wykazuje właściwości przeciwbiegunkowe, wykazuje właściwości bakteriobójcze, wiąże szkodliwe produkty przemiany materii. Podczas stosowania ziela oregano w zalecanych dawkach nie obserwuje się objawów niepożądanych.

Jest jadalne przez wszystkie gryzonie i króliki


BAZYLIA

W większości odmian bazylii znajdziemy takie związki, jak:

- citronelol

- cyneol

- eugenol

- cytral

- metylochawikol

- kwas cynamonowy

- geraniol

- linalol

- pinen

- terpineol i wiele innych


W zależności od składu i zawartości olejku bazyliowego determinuje on działanie poszczególnych odmian bazylii.

Bazylia zawiera także garbniki, saponiny, flawonoidy, gorycze, sole mineralne – potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź i witaminy – A, C, E, K oraz kwas foliowy.

Związki te odpowiadają za takie właściwości lecznicze bazylii, jak między innymi:

- poprawa trawienia 

- korzystny wpływ na kondycję jelit 

- działanie moczopędne 

Bazylia posiada również właściwości adaptogenne i redukujące poziom stresu.

Gryzonie i króliki mogą jeść bazylię.

artykuły / strony potwierdzające to:

https://tier-experten.com/hamster-basilikum/

https://www.hamsterbacken.com/gesunde-ern%C3%A4hrung/frischfutterliste-alt/?fbclid=IwAR1rNq5m2mEbDehW2wyUcmiW94940fa3nGlcZtp1vhJeqQxA_dpeC7YV1ig

https://www.mr-crumble.shop/blog/ernaehrung-fuer-hamster