Jagody jałowca - czy są bezpieczne dla gryzoni?

 



Jagody jałowca mają dość złożony skład chemiczny, jest to mieszanina związków lotnych, żywic, cukrów i garbników.

Zawierają: 

○ Kwasy organiczne (jabłkowy, mrówkowy, bursztynowy i octowy).

○ Żywice i gorczyczki (do 10%) - Nadają lekko gorzki posmak i mają właściwości przeciwbakteryjne.

○ Garbniki i flawonoidy (rutyna, apigenina, luteolina - działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco).

○ Sole mineralne i ślady witaminy C


 Całość tworzy chemicznie dość „aktywną” mieszaninę - u ludzi wykorzystywaną w niewielkich dawkach ze względu na działanie moczopędne, dezynfekujące i pobudzające trawienie.

Dla małych gryzoni i królików jednak ta intensywność stanowi ryzyko - ich układ wydalniczy i wątrobowy nie jest przystosowany do przetwarzania tak silnie aromatycznych substancji, 

może być zbyt silne obciążenie dla nerek i wątroby. Gryzonie, w tym chomiki i króliki, mają bardzo wrażliwy metabolizm.

Coś, co dla człowieka jest naturalnym środkiem moczopędnym czy przyprawą, dla chomika staje się zbyt silnym bodźcem chemicznym - organizm nie nadąża z neutralizowaniem tych związków.


PODSUMOWUJĄC: NIE podawaj zwierzakowi jagód jałowca :)