Jagody jałowca mają dość złożony skład chemiczny, jest to mieszanina związków lotnych, żywic, cukrów i garbników.
Zawierają:
○ Kwasy organiczne (jabłkowy, mrówkowy, bursztynowy i octowy).
○ Żywice i gorczyczki (do 10%) - Nadają lekko gorzki posmak i mają właściwości przeciwbakteryjne.
○ Garbniki i flawonoidy (rutyna, apigenina, luteolina - działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco).
○ Sole mineralne i ślady witaminy C
Całość tworzy chemicznie dość „aktywną” mieszaninę - u ludzi wykorzystywaną w niewielkich dawkach ze względu na działanie moczopędne, dezynfekujące i pobudzające trawienie.
Dla małych gryzoni i królików jednak ta intensywność stanowi ryzyko - ich układ wydalniczy i wątrobowy nie jest przystosowany do przetwarzania tak silnie aromatycznych substancji,
może być zbyt silne obciążenie dla nerek i wątroby. Gryzonie, w tym chomiki i króliki, mają bardzo wrażliwy metabolizm.
Coś, co dla człowieka jest naturalnym środkiem moczopędnym czy przyprawą, dla chomika staje się zbyt silnym bodźcem chemicznym - organizm nie nadąża z neutralizowaniem tych związków.
PODSUMOWUJĄC: NIE podawaj zwierzakowi jagód jałowca :)
