Cześć!
Wraz z pojawieniem się wiosny, na pewno pojawiła się w Twojej głowie myśl o zebraniu świeżych ziółek dla pupila. Jednak nie bądź w gorącej wodzie kąpany/a ;) Na zbiory zieleninki trzeba troszkę poczekać. Najlepiej zbierać ziółka gdy temperatura na zewnątrz ustabilizuje się i utrzymuje się przez kilka dni w granicach 20*C
i już tłumaczę dlaczego tak, a nie inaczej :
♥ Roślinki potrzebują trochę czasu, aby po zimie oczyścić się z ewentualnych zanieczyszczeń z gleby, powietrza czy deszczów, które mogły nagromadzić się przez zimę.
♥ Rośliny zdążą się lepiej rozwinąć - liście będą większe z lepszym aromatem i większą zawartością wartości odżywczych - a przecież po to zbieramy świeżą zieleninkę, aby zapewnić naszym zwierzakom jakieś wartości odżywcze.
♥ Ryzyko pomyłki będzie mniejsze. Jest wiele roślin podobnych do siebie np. rumianek (bezpieczny dla zwierzą) możemy pomylić z rumianem psim (stwarza umiarkowane ryzyko toksyczności. Spożycie jakiejkolwiek części rośliny może prowadzić do zatrucia, objawiającego się takimi symptomami jak wymioty, biegunka i apatia). W pełni rozwinięte rośliny łatwiej jest zidentyfikować.
Kiedy najlepiej zbierać zioła?
Najlepiej zabrać się za zbiory rano, gdy zniknie z nich rosa ale zanim pojawi sie upał. Mniej więcej między godziną 9:00 a 11:00 będzie najlepiej
♥ Rośliny w tym czasie zawierają najwięcej składników aktywnych
♥ Gdy rosa wyschnie nie ma ryzyka gnicia czy pleśnienia jeśli planujemy suszyć
♥ W południe rośliny mogą już być powiędnięte i tracą na jakości
Gdzie zbierać zieleninę?
♥ Dzikie łąki
♥ Polany
♥ Skraje lasu
♦ Własne podwórko
im dalej od cywilizacji tym lepiej
UNIKAJ
♦ Miejsc przy ruchliwych drogach
♦ Pól uprawnych (mogą być pryskane)
♦ Miejsc gdzie mogą załatwiać sie psy i inne zwierzęta
Jak zbierać zioła?
♥ Najlepiej użyj nożyka lub nożyczek
♥ Nie wyrywaj roślin z korzeniami ( jeśli nie jest to roślina której korzeń potrzebujesz )
♥ Ucinaj najlepiej młode zdrowe pędy
♥ Zbieraj do papierowej torebki, lnianego woreczka lub wiklinowego koszyka
♦ Zbieraj tylko te rośliny co do których masz pewność
♦ Nie zbieraj wszystkiego z jednego miejsca, zostaw trochę naturze (dla owadów i dzikich zwierząt)
Jak przechowywać świeże zioła
Świeżo zebrane zioła najlepiej podać w miarę od razu ale można je krótki czas przechowywać
♥ W słoiku z wodą, podobnie jak bukiet kwiatów. W ten sposób mogą przetrwać 3-5 dni
♥ W lodówce owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym lub ściereczką i umieszczone w plastikowym pojemniku. W ten sposób można przechowywać zioła 3-7 dni w zależności od rodzaju rośliny.
UNIKAJ
♦ Przechowywania ziół w miejscach o dużej wilgotności i cieple ponieważ zaczną się psuć
DLACZEGO NIE WOLNO PODAWAĆ ZWIERZĘCIU MOKREJ ZIELENINY?
♥ Mokra zielenina może powodować bóle brzucha, wzdęcia i biegunki (gryzonie mają wrażliwy układ pokarmowy)
♥ Na mokrej zieleninie mogą szybko zacząć rozwijać się pleść i bakterie
♥ Mokra zielenina szybciej się psuje
Jak tego uniknąć?
♥ Jeśli zbierzesz mokre zioła np. mokre od rosy - poczekaj aż wyschną. Możesz rozłożyć je na papierowym ręczniku i położyć w nasłonecznionym miejscu.
♥ Po umyciu zawsze dokładnie osusz zioła przed podaniem
♥ Możesz tez podawać lekko podsuszone zioła lub suszyć je całkowicie
Suszenie na zapas
Kiedy kończy się sezon, warto zrobić sobie zapasy poprzez ususzenie ziół.
Suszone zioła zachowują swoje wartości odżywcze, można je długo przechowywać więc możesz rozpieszczać zwierzaka zieleniną przez cały rok.
Jak suszyć?
♥ Do suszenia wybierz najlepiej rozwinięte i zdrowe zioła.
♥ Umyj a następnie bardzo dokładnie osusz zioła
♥ Większe łodygi warto skrócić aby przyspieszyć ich suszenie
♥ Możesz suszyć zioła związane w małe pęczki wieszając je do góry nogami w suchym, ciepłym - ale nie zbyt gorącym miejscu. Muszą mieć dobrą cyrkulację powietrza aby nie spleśniały.
♥ Możesz tez rozłożyć zioła na płasko na ręcznikach papierowych czy niezadrukowanych kartonach i ustawić je w suchym i ciepłym miejscu
♥ * Można tez suszyć zioła przy pomocy piekarnika ale trzeba być bardzo ostrożnym.
- Niska temperatura : 40-50*C. Zbyt wysoka temperatura może spalić zioła.
- Rozłóż na blasze papier do pieczenia, a na nim zioła, nie mogą być rozłożone zbyt gęsto aby nie zaburzyć cyrkulacji powietrza.
- Sprawdzaj zioła co 10-15 minut aby upewnić się, że zioła nie wysychają zbyt szybko. Proces takiego suszenia powinien trwać 1-3 godzin w zależności od rodzaju zioła.
- Drzwi piekarnika warto zostawić lekko uchylone aby umożliwić wydostanie się wilgoci, co sprzyja suszeniu.
♦ Czas suszenia jest różny. Może to potrwać od kilku dni do 2-3 tygodni. Zioła są gotowe gdy staną się kruche, łatwo łamliwe w dłoni.
♦ Suszone zioła przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach w chłodnym i zacienionym miejscu. Możesz je przechowywać w słoikach.
Kiedy przestać zbierać zioła?
Moment końca zbiorów zależy od pory roku i warunków atmosferycznych.
♥ Pojawienie się pierwszych przymrozków to tez pierwszy sygnał by zakończyć zbiory. Zioła zaczynają tracić swoje właściwości odżywcze i więdną. Niektóre rośliny mogą nawet zacząć gromadzić w sobie niekorzystne związki np. więcej azotanów
♥ Spadek temperatur. Kiedy temperatura w nocy zacznie spadać poniżej 5*C, a za dnia utrzymuje się w granicach tylko 12*C - 15*C to znak aby zakończyć zbiory
♥ Gdy rośliny zaczną już żółknąć, drewnieć i przestana wypuszczać nowe liście to także znak, że sezon zbiorów dobiega końca
Dlaczego nie powinniśmy zbierać po zakończeniu sezonu?
♦ Rośliny są osłabione i ich skład chemiczny się zmienia. Przestaje być wartościowy - a w niektórych przypadkach może nawet być szkodliwy
♦ Pojawia się wilgoć, która zwiększa ryzyko pleśnienia
Przykładowa lista ziół, traw i drzew bezpiecznych dla królików i gryzoni, które możesz zbierać:
• Bazylia
• Babka lancetowata
• Babka szerokolistna
• Brzoza (liście i gałązki)
• Borówka krusznica
• Czarnuszka
• Chaber bławatek
• Fiołek
• Jasnota
• Koper
• Kupkówka
• Koniczyna
• Kocanka
• Kosmatka polna
• Lawenda
• Lipa
• Leszczyna (gałązki)
• Mniszek lekarski
• Melisa
• Malwa
• Mięta
• Mozga trzcinowata
• Morwa
• Nagietek
• Ogórecznik
• Podagrycznik
• Pokrzywa (nie podajemy świeżej)
• Rumianek
• Rdest Ptasi
• Rutwica
• Stokrotki
• Skrzyp polny
• Szałwia
• Słonecznik
• Dzika Róża
• Tymianek
• Tymotka
• Topinambur
• Topola
• Wiechlina łąkowa
• Wyczyniec łąkowy
• Życica
• Liście owoców jadalnych dla gryzoni i królików
* liście, gałązki, kora i pestki owoców jednopestkowych są toksyczne. W tych przypadkach jadalny jest tylko miąższ owocu
