Winogrona - tak czy nie?


 

 

Czerwone winogrona wykazują pozytywne działanie na serce i układ krążenia. Potas pomaga w obniżeniu i utrzymaniu na właściwym poziomie ciśnienia krwi, a resweratrol zmniejsza lepkość krwi. Antocyjany i procyjanidyny działają korzystnie na stan i funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz prawidłowe działanie mięśnia sercowego.

Czerwone winogrono bogate jest witaminy: C, z gr. B (B1, B2, B3, B5, B6, PP i kwas foliowy), E, K i karoten (prowitamina A). W owocach tych znajdziemy także cenne minerały: miedź, jod, bor, żelazo, selen, fluor, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk. Z innych składników warto również wymienić: błonnik, pektyny, garbniki, kwasy organiczne (winowy, jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy). Wiele dobroczynnych właściwości winogrona zawdzięczają obecności w ich składzie licznych substancji antyoksydacyjnych z grupy polifenoli – kwasów fenolowych (cynamonowy, kumarynowy) i flawonoidów (gł. antocyjany, procyjanidyny, kwercetyna, kempferol, galo katechina, epigalokatechina, taniny i resweratrol).

dodatkowo spożywanie winogron może nieś ze sobą takie korzyści jak:

– łagodzi stres, działa pozytywnie na pracę układu nerwowego

– wzmocnienie odporności

– działanie silnie regenerujące na organizm- dobre w okresie rekonwalescencji;

 

Winogrona a cukrzyca

Winogrona mają niski indeks glikemiczny (IG= 45), jednak mimo to cukrzycy powinni ich unikać. Zawierają bowiem sporo (12-25 proc.) cukru, głównie łatwo przyswajalnej glukozy i fruktozy. Warto wiedzieć, że kiść winogron zawiera ok. 5 kostek cukru.

..............................................................................................................................

Winogrona są bezpieczną przekąską dla myszy, myszoskoczków, chomików (szczególnie syryjskich), szczurów, świnek morskich i królików. 

Zaleca sie podawać te owoce bez pestek gdyż mogą one stwarzać ryzyko zadławienia