Czy gryzonie mogą jeść pomarańcze i mandarynki?

 





Mandarynki, mimo że są słodkie, nie tuczą - jeden owoc (ok. 65 g) dostarcza tylko 34 kcal, w ponad 85% składają się z wody, a zawarte w nich kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy) przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z toksyn i poprawiają trawienie. W związku z tym są polecane nie tylko osobom, które walczą z nadwagą i otyłością, lecz także tym, które chcą zrzucić kilka kilogramów lub oczyścić organizm z toksyn.

Mandarynki mogą pomagać w zapobiegania wystąpienia cukrzycy typu 2, indeks glikemiczny tych owoców jest dość niski i wynosi 30. W związku z tym są bezpieczne dla chorych na cukrzycę.

Dzięki witaminie C i A wspomagają układ odpornościowy, hamują działanie wolnych rodników, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Zawierają także witaminy z grupy B - B2, B3 i B6 oraz tiaminę i kwas askorbinowy. Kwas askorbinowy, czyli witamina C, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i układu odpornościowego.


Witaminy i minerały zawarte w 100 g mandarynki:


Wapń                   37 mg

Żelazo                   0.15 mg

Magnez                   12 mg

Fosfor        20 mg

Potas            166 mg

Sód                   2 mg

Cynk                   0.07 mg

Witamina C 26.7 mg

Tiamina        0.058 mg

Ryboflawina 0.036 mg

Witamina B6 0.078 mg

Witamina B3 0.376 mg

Witamina A 681 IU

Witamina E 0.20 mg


POMARAŃCZE są źródłem przeciwutleniaczy, m.in. witaminy C. Dostarcza też witamin z grupy B, korzystnych dla skóry i nerwów. Zawiera też potas, który reguluje ciśnienie krwi i rytm serca ora zawiera błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii, chroni przed chorobami układu pokarmowego, zapobiega otyłości i obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Dzięki właściwościom kwasotwórczym stymuluje trawienie i łagodzi wzdęcia. 

Pomarańcze to owoce zaliczane do produktów o niskim indeksie glikemicznym. W zależności od odmiany i stopnia dojrzałości, wartość indeksu glikemicznego surowych pomarańczy wynosi ok. 31-51 (średnio 42).



Cytując wpis EDINA Przychodnia Weterynaryjna Pulsvet  z 8 lutego 2021 r

" Dziś obalimy kolejny internetowy mit, tym razem dotyczący szkodliwości cytrusów 🍊🍋. W wielu zakamarkach internetu krążą bowiem informacje o tym, że szczury nie mogą jeść owoców cytrusowych z powodu ryzyka wystąpienia nowotworu 🐀+🍊=😱. 

Spróbujmy ustalić skąd w ogóle wzięło się takie przekonanie..❓

Zacznijmy od tego, że olejki owoców cytrusowych takie jak: pomarańczowy, grejpfrutowy i cytrynowy zawierają D-limonen 🧪. Opiekunowie szczurów mają świadomość wyjątkowości swoich podopiecznych i nie da się z tym polemizować 😁. Ma ona również swoją ciemną stronę niestety. Jak wykazały bowiem badania 📑, D-limonen u samców szczura po spożyciu doustnym 🍴 wiązał się z pewnym unikatowym dla nich białkiem, które następnie odkładało się w nerkach prowadząc do nefropatii. To z kolei było przyczyną zwiększonej tendencji do rozwoju nowotworów nerek 📊. U myszy, psów, ludzi obojga płci, a nawet u samic szczura oraz samców jednej ze szczurzych odmian nie wykazano obecności w/w białka i tym samym nie zaobserwowano podobnego efektu po podaniu D-limonenu☝.

Czy to oznacza, że mamy dowód na toksyczne działanie D-limonenu u szczurów?

Owszem, z przeprowadzonych badań wynika, że szczury płci "brzydszej" w dość nietypowy sposób reagują na D-limonen 🤷‍♀️. Jednakże jednocześnie wynika z nich także coś jeszcze☝ - aby doszło do opisanych problemów, dawki D-limonenu muszą być wysokie 📈, a narażenie przewlekłe.

Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach 👿.

Zawartość olejków, a więc i D-limonenu jest zdecydowanie największa w skórce owoców cytrusowych, zwłaszcza pomarańczy 🍊. W gruncie rzeczy mało prawdopodobne jest, by szczur był zainteresowany zjedzeniem samej skórki 🤦‍♂️. Mając do dyspozycji cały owoc, raczej najpierw go sobie po swojemu "obierze", by dobrać się środka. A nawet jeśli.. to musiałaby zniknąć skórka ze sporej powierzchni owocu. A właściwie znikać. Codziennie. Z kolei miąższ oraz sok z pomarańczy zawierają stosunkowo niewielkie ilości D-limonenu 🤏. Nawet jak na szczura.

Szczury w warunkach domowych nie są fizycznie w stanie przyjąć takiej dawki D-limonenu, by mogło dojść do wspomnianych powikłań. Ostatecznie więc wiedzę na temat potencjalnej nefrotoksyczności D-limonenu u samców szczura należy uznać za mało praktyczną 🗑.

Nie ma sensu obawiać się nowotworów nerek u szczurów w kontekście podawania im od czasu do czasu kawałka pomarańczy lub grejpfruta, a cytrusy podawane w większych ilościach mogą prowadzić co najwyżej do zaburzeń żołądkowo-jelitowych 🚽.

Inne zmartwienia amatorów owoców cytrusowych 🤔.

Tak czy inaczej warto pamiętać, by cytrusy obierać ze skórki i to nawet nie tyle ze względu na wysokie stężenie D-limonenu, a głównie z powodu pestycydów ☣ używanych dość intensywnie w procesie pozyskiwania 🌳 i transportu 🚛 tych owoców. Opisanych sposobów na pozbycie się chemii ze skórki 🧽 jest całe mnóstwo, nie wiadomo jednakże do końca czy są one skuteczne. Dlatego bezpieczniejsze wydaje się być kupowanie cytrusów z upraw ekologicznych 🌱, także w trosce o swoje własne zdrowie. "


https://www.facebook.com/przychodnia.pulsvet/photos/a.476432792498634/2011764588965439/