Lista żywienia szynszyli

 Ostatnia aktualizacja: wrzesien 2023


Zioła i warzywa podajemy suszone 
świeże zioła można ewentualnie podać w sezonie w bardzo ograniczonych ilościach i nie za dużo


Brukselka (mało i rzadko)
Brokuł (kwiaty i ziele)
Brzoza (gałązki i liść)
Babka lancetowata/ szerokolistna
Cukinia
Cykoria
Czarnuszka (kwiat i ziele)
Chaber bławatek (kwiat i ziele)
Dynia
Fiołek (kwiat)
Głóg
Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)
Hibiskus (kwiat)
Jasnota (ziele)
Jarmuż
Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)
Kłącze perzu
Kocanka (kwiat)
Kora (wierzby, brzozy)
Krwawnik (ziele)
Kwiat lipy
Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)
Koper włoski
Koperek
Korzeń mniszka
Koniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)
Leszczyna - gałązki
Liść jagody
Liść maliny
Liść jeżyn
Liść truskawki
Liść porzeczki
Liść poziomki
Lucerna (rzadko i nie za dużo)
Melisa
Mięta pieprzowa
Mniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)
Malwa (kwiat i ziele)
Morwa (owoc i ziele)
Nagietek (ziele i kwiat) 
Ogórecznik
Owoc dzikiej róży
Ostropest plamisty
Płatki róży
Płatki słonecznika
Podbiał
Pasternak
Pędy maliny bez kolcowej
Pietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)
Podagrycznik pospolity
Pokrzywa (tylko suszona)
Rdest ptasi
Rumianek (kwiat)
Rokitnik (owoc)
Rutwica
Szałwia
Stokrotka 
Skrzyp polny (rzadko i nie za dużo)
Seler naciowy
Szpinak
Tasznik
Topinambur (korzeń, łodyga, ziele)
Topola Liście i gałązki
Wiesiołek