Lista żywienia szczurów

 Ostatnia aktualizacja: wrzesien 2023



Zioła i kwiaty podajemy świeże i suszone (tylko pokrzywa koniecznie suszona). 
Owoce i warzywa świeże, suszone, liofilizowane

Arbuz (pestki arbuza są jadalne, jednak lepiej podać suszone. Świeże są śliskie więc mogą stwarzać ryzyko zadławienia)
Amarantus
Aronia
Ananas (mało i rzadko)
Agrest (owoc)
Batat (rzadko i nie za dużo)
Boćwina / botwinka (liście)
Brukselka (mało i rzadko)
Borówka (brusznica, amerykańska)
Banan
Boysenberry
Brokuł (kwiaty i ziele)
Bób (rzadko i nie za dużo)
Brzoskwinie (bez pestki)
Burak (korzeń i liść)
Brzoza (gałązki i liść)
Babka lancetowata/ szerokolistna
Cukinia
Cykoria
Ciecierzyca
Czarnuszka (kwiat i ziele)
Chaber bławatek (kwiat i ziele)
Czereśnie (bez pestki) 
Daktyle
Dynia
Endywia
Figa
Fasola (bardzo mało i rzadko)
Fiołek (kwiat)
Gruszka (owoc i gałązki)
Groszek (rzadko i nie za dużo)
Głóg
Gryka
Guawa
Granat (mało i rzadko)
Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)
Hibiskus (kwiat)
Indyk (gotowany bez przypraw)
Jabłko (owoc, liście, gąłazki)
Jedwabnik (rzadko i nie za dużo)
Jajko (ugotowane na twardo - rzadko i nie za dużo)
Jasnota (ziele)
Jagoda (leśna, acai, goji)
Jarmuż
Jęczmień
Jeżyna (owoc, liście)
Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)
Kłącze perzu
Kapusta chińska (mało i rzadko)
Kumkwat (mało i rzadko)
Kardi (nasiona)
Karczoch
Kłosy (jęczmienia, prosa, pszenicy, owsa)
Kocanka (kwiat)
Kora (wierzby, brzozy)
Krwawnik (ziele)
Kwiat lipy
Karambola (mało i rzadko)
Kantalupa 
Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)
Kasza jaglana/gryczana/manna (rzadko i nie za dużo)
Koper włoski
Kokos (można dać w łupinie, na której można ścierać siekacze)
Kalarepa
Kozieradka
Kukurydza (kolba, ziele)
Kurczak (gotowany bez przypraw)
Kiełki (brokuła, słonecznika, marchewki, fasoli mung, rukoli, soczewicy, rzodkiewki, lucerny, koniczyny, grochu, ciecierzycy)
Koperek   
Komosa ryżowa
Krewetka
Korzeń mniszka
Koniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)
Kiełże / Gammarus
Larwy much
Liczi
Leszczyna - gałązki
Liść jagody
Liść maliny
Liść truskawki
Liść porzeczki
Liść poziomki
Lucerna (rzadko i nie za dużo)
Marchew
Marakuja
Mango (rzadko i nie za dużo)
Mącznik młynarek (larwy)
Malina
Mozga (kłosy)
Morela (bez pestki)
Melon
Melisa
Mięta pieprzowa
Mniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)
Malwa (kwiat i ziele)
Morwa (owoc i ziele)
Nagietek (ziele i kwiat) 
Nektarynka (bez pestki)
Nasiona melona
Nasiona ogórka
Nasiona cukinii
Nasiona papryki
Nasiona anyżu
Nasiona bazylii
Nasiona maku
Nasiona traw
Nasiona konopii
Nasiona kopru
Nasiona marchwi
Nasiona nigru
Nasiona pietruszki
Nasiona rzepy
Nasiona rukoli
Nasiona sałaty
Nasiona kminku
Nasiona selera
Nasiona kapusty
Nasiona szpinaku
Ogórek
Orkisz
Ogórecznik
Orzechy (piniowe, nerkowca, migdały, ziemne, włoskie, laskowe, brazylijskie, makadamia, pekan, pistacje)
Owoc dzikiej róży
Otręby (owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie)
Ostropest plamisty
Płatki róży
Płatki gryczane
Pasternak
Płatki słonecznika
Płatki jaglane
Podbiał
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
Patison
Porzeczka czerwona (rzadko i nie za dużo)
Poziomka (owoc i liście)
Pasternak
Patison
Pędy maliny bez kolcowej
Pietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)
Pomidor
Podagrycznik pospolity
Pokrzywa (tylko suszona)
Proso (różne rodzaje)
Rdest ptasi
Rumianek (kwiat)
Rukola
Rokitnik (owoc)
Rodzynki
Rokietta siewna
Ryż (niełuskany, preparowany ew. gotowany bez soli)
Rutwica
Rzodkiew (mało i rzadko)
Szałwia
Szparagi (mało i rzadko)
Sałata lodowa (mało, rzadko i z dobrego źródła)
Stokrotka 
Sorgo
Skrzyp polny (rzadko i nie za dużo)
Śliwka (bez pestki)
Seler naciowy
Siemię lniane
Słonecznik (nasiona, łodyga, płatki)
Śliwka (bez pestki)
Szpinak
Soja
Świerszcze
Stynka
Sezam
Tasznik
Topinambur (korzeń, łodyga, ziele)
Topola Liście i gałązki
Truskawka (owoc, gałązki)
Trawa sudańska
Tymianek (mało i rzadko)
Winogrono bez pestek
Wiesiołek
Żurawina 
Żyto
Ziemniak (tylko gotowany, bardzo rzadko i mało)