ostatnia aktualizacja : wrzesień 2023
Zioła i kwiaty podajemy świeże i suszone (tylko pokrzywa koniecznie suszona).
Owoce i warzywa świeże, suszone, liofilizowane
Arbuz (pestki arbuza są jadalne, jednak lepiej podać suszone. Świeże są śliskie więc mogą stwarzać ryzyko zadławienia)AmarantusAroniaAnanas (mało i rzadko)Agrest (owoc)Batat (rzadko i nie za dużo)Boćwina / botwinka (liście)Brukselka (mało i rzadko)Borówka (brusznica, amerykańska)BananBoysenberryBrokuł (kwiaty i ziele)Bób (rzadko i nie za dużo)Brzoskwinie (bez pestki)Burak (korzeń i liść)Brzoza (gałązki i liść)Babka lancetowata/ szerokolistnaCukiniaCykoriaCiecierzycaCzarnuszka (kwiat i ziele)Chaber bławatek (kwiat i ziele)Czereśnie (bez pestki)DaktyleDyniaEndywiaFigaFasola (bardzo mało i rzadko)Fiołek (kwiat)Gruszka (owoc i gałązki)Groszek (rzadko i nie za dużo)GłógGrykaGuawaGranat (mało i rzadko)Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)Hibiskus (kwiat)Indyk (gotowany bez przypraw)Jabłko (owoc, liście, gąłazki)Jedwabnik (rzadko i nie za dużo)Jajko (ugotowane na twardo - rzadko i nie za dużo)Jasnota (ziele)Jagoda (leśna, acai, goji)JarmużJęczmieńJeżyna (owoc, liście)Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)Kłącze perzuKapusta chińska (mało i rzadko)Kumkwat (mało i rzadko)Kardi (nasiona)KarczochKłosy (jęczmienia, prosa, pszenicy, owsa)Kocanka (kwiat)Kora (wierzby, brzozy)Krwawnik (ziele)Kwiat lipyKarambola (mało i rzadko)KantalupaKalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)Kasza jaglana/gryczana/manna (rzadko i nie za dużo)Koper włoskiKokos (można dać w łupinie, na której można ścierać siekacze)KalarepaKozieradkaKukurydza (kolba, ziele)Kurczak (gotowany bez przypraw)Kiełki (brokuła, słonecznika, marchewki, fasoli mung, rukoli, soczewicy, rzodkiewki, lucerny, koniczyny, grochu, ciecierzycy)KoperekKomosa ryżowaKrewetkaKorzeń mniszkaKoniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)Kiełże / GammarusLarwy muchLicziLeszczyna - gałązkiLiść jagodyLiść malinyLiść truskawkiLiść porzeczkiLiść poziomkiLucerna (rzadko i nie za dużo)MarchewMarakujaMango (rzadko i nie za dużo)Mącznik młynarek (larwy)MalinaMozga (kłosy)Morela (bez pestki)MelonMelisaMięta pieprzowaMniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)Malwa (kwiat i ziele)Morwa (owoc i ziele)Nagietek (ziele i kwiat)Nektarynka (bez pestki)Nasiona melonaNasiona ogórkaNasiona cukiniiNasiona paprykiNasiona anyżuNasiona bazyliiNasiona makuNasiona trawNasiona konopiiNasiona kopruNasiona marchwiNasiona nigruNasiona pietruszkiNasiona rzepyNasiona rukoliNasiona sałatyNasiona kminkuNasiona seleraNasiona kapustyNasiona szpinakuOgórekOrkiszOgórecznikOrzechy (piniowe, nerkowca, migdały, ziemne, włoskie, laskowe, brazylijskie, makadamia, pekan, pistacje)Owoc dzikiej różyOtręby (owsiane, jęczmienne, pszenne, żytnie)Ostropest plamistyPłatki różyPłatki gryczanePasternakPłatki słonecznikaPłatki jaglanePodbiałPapryka (czerwona, zielona, żółta)PatisonPorzeczka czerwona (rzadko i nie za dużo)Poziomka (owoc i liście)PasternakPatisonPędy maliny bez kolcowejPietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)PomidorPodagrycznik pospolityPokrzywa (tylko suszona)Proso (różne rodzaje)Rdest ptasiRumianek (kwiat)RukolaRokitnik (owoc)RodzynkiRokietta siewnaRyż (niełuskany, preparowany ew. gotowany bez soli)RutwicaRzodkiew (mało i rzadko)SzałwiaSzparagi (mało i rzadko)Sałata lodowa (mało, rzadko i z dobrego źródła)StokrotkaSorgoSkrzyp polny (rzadko i nie za dużo)Śliwka (bez pestki)Seler naciowySiemię lnianeSłonecznik (nasiona, łodyga, płatki)Śliwka (bez pestki)SzpinakSojaŚwierszczeStynkaSezamTasznikTopinambur (korzeń, łodyga, ziele)Topola Liście i gałązkiTruskawka (owoc, gałązki)Trawa sudańskaTymianek (mało i rzadko)Winogrono bez pestekWiesiołekŻurawinaŻytoZiemniak (tylko gotowany, bardzo rzadko i mało)