Ostatnia aktualizacja: wrzesien 2023
Zioła i warzywa świeże jak i szuszone / liofilizowane (pokrzywa koniecznie tylko suszona)
Aronia
Batat (rzadko i nie za dużo)
Brukselka (mało i rzadko)
Brokuł (kwiaty i ziele)
Brzoza (gałązki i liść)
Babka lancetowata/ szerokolistna
Cukinia
Cykoria
Czarnuszka (kwiat i ziele)
Chaber bławatek (kwiat i ziele)
Dynia
Fiołek (kwiat)
Groszek (rzadko i nie za dużo)
Głóg
Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)
Hibiskus (kwiat)
Jasnota (ziele)
Jarmuż
Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)
Kłącze perzu
Kapusta chińska (mało i rzadko)
Kocanka (kwiat)
Kora (wierzby, brzozy)
Krwawnik (ziele)
Kwiat lipy
Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)
Koper włoski
Koperek
Korzeń mniszka
Koniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)
Leszczyna - gałązki
Liść jagody
Liść maliny
Liść jeżyn
Liść truskawki
Liść porzeczki
Liść poziomki
Lucerna (rzadko i nie za dużo)
Melon
Melisa
Mięta pieprzowa
Mniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)
Malwa (kwiat i ziele)
Morwa (owoc i ziele)
Nagietek (ziele i kwiat)
Ogórek
Ogórecznik
Owoc dzikiej róży
Ostropest plamisty
Płatki róży
Płatki słonecznika
Podbiał
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
Pasternak
Pędy maliny bez kolcowej
Pietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)
Pomidor
Podagrycznik pospolity
Pokrzywa (tylko suszona)
Rdest ptasi
Rumianek (kwiat)
Rukola
Rokitnik (owoc)
Rutwica
Szałwia
Szparagi (mało i rzadko)
Stokrotka
Skrzyp polny (rzadko i nie za dużo)
Seler naciowy
Siemię lniane
Szpinak
Tasznik
Topinambur (korzeń, łodyga, ziele)
Topola Liście i gałązki
Wiesiołek
Żurawina