Lista żywienia Kawii domowych / świnek morskich

 Ostatnia aktualizacja: wrzesien 2023


Zioła, warzywa i owoce podajemy zarówno świeże jak i suszone / liofilizowane

(pokrzywa koniecznie suszona)


Arbuz (bez pestek)
Aronia
Ananas (mało i rzadko)
Agrest (owoc)
Batat (rzadko i nie za dużo)
Boćwina / botwinka (liście)
Brukselka (mało i rzadko)
Borówka (brusznica, amerykańska)
Banan
Boysenberry
Brokuł (kwiaty i ziele)
Brzoskwinie (bez pestki)
Burak (korzeń i liść)
Brzoza (gałązki i liść)
Babka lancetowata/ szerokolistna
Cukinia
Cykoria
Czarnuszka (kwiat i ziele)
Chaber bławatek (kwiat i ziele)
Czereśnie (bez pestki) 
Dynia
Endywia
Figa
Fiołek (kwiat)
Gruszka (owoc i gałązki)
Groszek (rzadko i nie za dużo)
Głóg
Guawa
Granat (mało i rzadko)
Gałązki (jabłoni, gruszy, brzozy, wierzby, lipy, leszczyny, buk, olchy, wikliny, topoli)
Hibiskus (kwiat)
Jabłko (owoc, liście, gąłazki)
Jasnota (ziele)
Jagoda (leśna, acai, goji)
Jarmuż
Jeżyna (owoc, liście)
Jeżówka purpurowa (ziele, łodyga)
Kłącze perzu
Kapusta chińska (mało i rzadko)
Karczoch
Kłosy (jęczmienia, prosa, pszenicy, owsa)
Kocanka (kwiat)
Kora (wierzby, brzozy)
Krwawnik (ziele)
Kwiat lipy
Karambola (mało i rzadko)
Kalafior (kwiaty i ziele - rzadko i nie za dużo)
Koper włoski
Kalarepa
Kukurydza (kolba, ziele)
Kiełki (brokuła, słonecznika, marchewki, fasoli mung, rukoli, soczewicy, rzodkiewki, lucerny, koniczyny, grochu, ciecierzycy)
Koperek
Korzeń mniszka
Koniczyna biała i czerwona (w okresie kwitnienia nie zbieramy białej)
Liczi
Leszczyna - gałązki
Liść jagody
Liść maliny
Liść truskawki
Liść porzeczki
Liść poziomki
Lucerna (rzadko i nie za dużo)
Marchew
Marakuja
Malwa (kwiat i ziele)
Mango (rzadko i nie za dużo)
Malina
Morela (bez pestki)
Melon
Melisa
Mięta pieprzowa
Mniszek lekarski (korzeń, łodyga, liść, kwiat)
Malwa (kwiat i ziele)
Morwa (owoc i ziele)
Nagietek (ziele i kwiat) 
Nektarynka (bez pestki)
Ogórek
Ogórecznik
Owoc dzikiej róży
Ostropest plamisty
Płatki róży
Pasternak
Płatki słonecznika
Podbiał
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
Patison
Porzeczka czerwona (rzadko i nie za dużo)
Poziomka (owoc i liście)
Pasternak
Patison
Pędy maliny bez kolcowej
Pietruszka korzeń i natka ( natka - rzadko i nie za dużo)
Pomidor
Podagrycznik pospolity
Pokrzywa (tylko suszona)
Rdest ptasi
Rumianek (kwiat)
Rukola
Rokitnik (owoc)
Rodzynki
Rokietta siewna
Rutwica
Rzodkiew (mało i rzadko)
Szałwia
Szparagi (mało i rzadko)
Sałata lodowa (mało, rzadko i z dobrego źródła)
Stokrotka 
Skrzyp polny (rzadko i nie za dużo)
Śliwka (bez pestki)
Seler naciowy
Siemię lniane
Śliwka (bez pestki)
Szpinak
Tasznik
Topinambur (korzeń, łodyga, ziele)
Topola Liście i gałązki
Truskawka (owoc, gałązki)
Tymianek (mało i rzadko)
Winogrono bez pestek
Żurawina