https://guineadad.com/blogs/news/guineadad-food-blog-can-guinea-pigs-eat-sweet-potatoes
https://petkeen.com/can-guinea-pigs-eat-sweet-potatoes/
artykuły potwierdzający, że chomiki mogą jeść bataty:
https://wereallaboutpets.com/can-hamsters-eat-sweet-potatoes
https://hamster-home.com/hamster-food/can-hamsters-eat-sweet-potatoes-beneficial-or-hazardous/
Bataty zawierają sporo wapnia, fosforu, potasu, sodu, magnezu, siarki, chloru, jodu, żelaza, w mniejszych ilościach obecne są także miedź, selen, molibden oraz mangan. Badania batata odmiany „cananua” przeprowadzane na terenie środkowowschodniej Polski wykazywały następujący skład odżywczy:
woda (70-75%)
skrobia (15-27%);
cukry (2-2,5%), w tym cukry redukujące, jak maltoza, mannoza, galaktoza, pentoza (1-1,4%);
białko (1,3-1,8%);
lipidy ogółem (0,05%);
włókno surowe (0,8-1,12%);
związki mineralne (1-1,5%).
Zawartość składników odżywczych jest oczywiście zależna od odmiany oraz warunków uprawy.
Poniżej tabelka przedstawiająca zawartość odżywczą w 100g batata przygotowana przez USDA National Nutrient Database for Standard Reference:
Składniki w 100g Batat
Minerały
Potas 337 mg
Fosfor 47 mg
Magnez 25 mg
Wapń 30 mg
Sód 55 mg
Żelazo 0,6 mg
Cynk 0,3 mg
Miedź 0,15 mg
Mangan 0,26 mg
Selen 0,6 μg
Witaminy
Witamina C 2,4 mg
Witamina B1 0,08 mg
Witamina B2 0,06 mg
Witamina B6 0,21 mg
Niacyna 0,56 mg
Αlfa-tokoferol – wit E 0,26 mg
Βeta-tokoferol – wit E 0,01 mg
Witamina K 1,8 μg
Kwas foliowy 11 μg
Beta-karoten 8509 μg
Bataty posiadają sporą ilość substancji antyoksydacyjnych, takich jak: witamina C, witamina E, czy beta-karoten, eliminujących wolne rodniki. Związki te zapobiegają również rozwojowi chorób, takich jak: miażdżyca, choroby serca, cukrzyca czy niektóre nowotwory.