Czy chomiki i pozostałe gryzonie mogą jeść bataty?


chomiki, myszy, myszoskoczki, szczury i kawie domowe mogą jeść bataty. 
Gotowane lub surowe/suszone. (oczywiście nie należy przesadzać z podawaną ilością)

Jedzenie surowych batatów nie jest szkodliwe :


 Bataty są niskokaloryczne, zawierają dużo wody, białka i błonnika. Są również niezwykle bogate w witaminę A. Mają też niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki. W100 g dostarcza 86 kcal, 20,12 g węglowodanów, 1,57 g białka, 0,05 g tłuszczu oraz ok. 3 g błonnika. Bataty, ze względu na obecność beta-karotenu, czyli prekursora witaminy A, są cennym źródłem tej witaminy. W batatach znajdują się również witamina C, a także witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo i magnez.


artykuły potwierdzające, ze kawie domowe mogą jeść bataty

https://guineadad.com/blogs/news/guineadad-food-blog-can-guinea-pigs-eat-sweet-potatoes

https://petkeen.com/can-guinea-pigs-eat-sweet-potatoes/
 

artykuły potwierdzający, że chomiki mogą jeść bataty:

https://wereallaboutpets.com/can-hamsters-eat-sweet-potatoes

https://hamster-home.com/hamster-food/can-hamsters-eat-sweet-potatoes-beneficial-or-hazardous/


Bataty zawierają sporo wapnia, fosforu, potasu, sodu, magnezu, siarki, chloru, jodu, żelaza, w mniejszych ilościach obecne są także miedź, selen, molibden oraz mangan. Badania batata odmiany „cananua” przeprowadzane na terenie środkowowschodniej Polski wykazywały następujący skład odżywczy:


woda (70-75%)

skrobia (15-27%);

cukry (2-2,5%), w tym cukry redukujące, jak maltoza, mannoza, galaktoza, pentoza (1-1,4%);

białko (1,3-1,8%);

lipidy ogółem (0,05%);

włókno surowe (0,8-1,12%);

związki mineralne (1-1,5%).


Zawartość składników odżywczych jest oczywiście zależna od odmiany oraz warunków uprawy. 


Poniżej tabelka przedstawiająca zawartość odżywczą w 100g batata przygotowana przez USDA National Nutrient Database for Standard Reference:


Składniki w 100g Batat 

Minerały

Potas 337 mg

Fosfor 47 mg

Magnez 25 mg

Wapń 30 mg

Sód 55 mg

Żelazo 0,6 mg

Cynk 0,3 mg

Miedź 0,15 mg

Mangan 0,26 mg

Selen 0,6 μg

Witaminy 

Witamina C 2,4 mg

Witamina B1 0,08 mg

Witamina B2 0,06 mg

Witamina B6 0,21 mg

Niacyna 0,56 mg

Αlfa-tokoferol – wit E 0,26 mg

Βeta-tokoferol – wit E 0,01 mg

Witamina K 1,8 μg

Kwas foliowy 11 μg

Beta-karoten 8509 μg


Bataty posiadają sporą ilość substancji antyoksydacyjnych, takich jak: witamina C, witamina E, czy beta-karoten, eliminujących wolne rodniki. Związki te zapobiegają również rozwojowi chorób, takich jak: miażdżyca, choroby serca, cukrzyca czy niektóre nowotwory.